• Västsaharier välkomnar FN-sändebudet Christopher Ross under ett besök i ett flyktingläger i regionen.
Fria Tidningen

Marocko anklagas för att bryta 25-årig vapenvila

I veckan genomförde Marcko en stor säkerhetsoperation på västsahariskt område. Enligt befrielserörelsen Polisario bryter detta mot den 25 år gamla vapenvilan och FN uppmanas nu att agera.

Den stora säkerhetsoperationen ska ha inletts i söndags och inneburit att 600 fordon har beslagtagits i Gargarate-regionen som ligger i södra Västsahara, nära gränsen till Mauretanien. Enligt marockanska myndigheter rör det sig om ett tillslag mot smuggling och illegal handel i regionen, som ingår i de avtal som finns mellan Marocko och FN:s fredsstyrka, Minurso. Men den västsahariska befrielserörelsen Polisario menar att Marocko har mobiliserat militära enheter i regionen som backas upp av både transport- och ingenjörsenheter och flygspaning. Polisario anklagar Marocko för att bryta den 25 år gamla vapenvilan och kräver att FN nu agerar:

”Alla argument som förs fram av de marockanska ockupationsstyrkorna som rör deras agerande är grundlösa och vi förkastar dem”, skriver Polisarios generalsekreterare Brahim Ghali i ett brev till FN, enligt Polisarios egen nyhetsbyrå.

FN gjorde tidigt på fredagens ett uttalande då man slog fast att det inte finns några tecken på någon ”misstänkt” militär aktivitet i regionen men att de fortsätter samverka med båda parter för att reda ut vad som har hänt.

Västsahara var en spansk koloni som Spanien lämnade år 1975 då Marocko istället ockuperade landet. Både FN: säkerhetsråd och generalförsamlingen har fördömt ockupationen men Marocko vägrar dra sig ur och har haft styrkor där i närmare 40 år. Befrielsegerillan Polisario har förklarat Västsahara som självständigt och bedrev också gerillakrigföring fram till 1991 då FN lyckades upprätta ett avtal om vapenvila mellan Marocko och Polisario. I avtalet ingick också att det skulle hållas en folkomröstning om Västsaharas självständighet ­– som ännu inte har genomförts.

Mohamed Mayara är medlem i aktivistgruppen Equipe Media som verkar i det ockuperade Västsahara och han besökte i veckan Sverige. Han säger att bakgrunden till Marockos agerande är en diplomatisk konflikt mellan Marocko och Mauretanien som har trappats upp under senare tid efter att det lilla landet visat sitt stöd för Polisario.

­– Det här är ett sätt för Marocko att utöva påtryckning mot Mauretanien för att de har ändrat sin ställning till Västsahara, säger Mohamed Mayara.

Nu måste FN gå in och stoppa Marockos agerande. Det är dags att löftet om en folkomröstning om Västsaharas självständighet infrias, säger han:

­– Många tycker att det är dags att lösa den här frågan nu. FN-sändebudet Christopher Ross har själv sagt att 40 år av status quo är mer än nog. Polisario är öppen för att föra fredssamtal med Marocko men då måste frågan handla om självständighet och inte om autnomi, som Marocko kräver.

Niklas Bremberg är forskare med inriktning på EU:s relationer till länderna i södra Medelhavsområdet, särskilt Nordafrika och Marocko på Utrikespolitiska institutet. Han är inte insatt i den senaste tidens utveckling i regionen men säger att det har hänt tidigare att Marocko har gått in med säkerhetsstyrkor i Västsahara, senast år 2010 då de med våld slog ner en tältprotest utanför Västsaharas huvudstad Laayoune. Det var kort efter ett stort toppmöte mellan Marocko och EU då Europeiska rådets dåvarande ordförande Herman Van Rompuy också gjorde ett skarpt uttalande om att det måste ske förbättringar av människorättsläget i Västsahara. Men Marockos agerande då ledde inte till några repressalier från EU:s sida, säger Niklas Bremberg.

­– Sedan dess har Marockos ställning förstärkts geopolitiskt sedan den arabiska våren för att det är ett stabilt land i en osäker och strategiskt viktig region. Men de har förstått att det finns ett tryck från FN och har därför ökat sina diplomatiska ansträngningar, som nu senast för att påverka Sverige att inte erkänna Västsahara, då en del tyder på att de har spelat ett tufft spel mot den svenska regeringen genom att förhandla om de marockanska gatubarnen och även pressade Ikea. Generellt tror jag att de känner av pressen från FN och försöker spela hårt för att andra parter inte ska trycka på för en lösning i Västsahara-frågan.

Tidigare i våras utvisade Marocko en stor del av personalen i den fredsbevarande FN-insatsen Minurso efter att FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon gjort ett uttalande då han kallade ockupationen för just en ockupation. Nu ska en stor del av personalen ha återvänt och FN har tidigare aviserat att de håller på att ta fram en formell förfrågan om att återuppta fredsförhandlingarna mellan Marocko och Västsahara. FN-sändebudet Christopher Ross planerar att besöka regionen de närmsta veckorna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu