• – Jag är jätteglad att de vill satsa på Cykelköket. Styrelsen kommer jubla när jag berättar om det här, säger Ian Fiddies som har varit aktiv volontär i flera år.
Göteborgs Fria

Kommunen vill sprida Cykelköket över staden

På Cykelköket i Linné kan man komma för att laga sin cykel eller skaffa sig en gammal som behöver repareras. Nu vill kommunen satsa på att sprida Cykelköket till andra stadsdelar för att fler ska kunna ta del av verksamheten.

– Vi ser att det här är en väldigt välfungerande verksamhet som har många positiva effekter, både inom resurshushållning och socialt. Det finns jättemånga positiva sidor och vi skulle kunna sprida det till fler ställen, säger Ulf Kamne, MP, som är kommunalråd och ordförande i byggnadsnämnden.

Satsningen på att sprida Cykelköket finns med i de rödgrönrosas budget som klubbades i förra veckan, och handlar om att skapa öppningar och förutsättningar för att kunna starta verksamheten på flera ställen i Göteborg. Tanken är att det skulle kunna vara inom samma organisation men också att andra ska kunna komma in och starta liknande projekt.

Annons

– Vi vill inte kväva den verksamhet som redan finns utan snarare backa upp och göra det möjligt att starta fler cykelkök och hitta olika samarbeten med stadsdelar, säger Ulf Kamne.

Till exempel nämner Ulf Kamne att man skulle kunna samarbeta med fältassistenter som redan arbetar med olika aktiviteter ute i stadsdelarna. Ett annat förslag är ett samarbete med daglig verksamhet.

– Man måste verkligen hitta lägen som faktiskt fungerar om man ska få in daglig verksamhet. Men om det till exempel är två personer i daglig verksamhet hos Cykelköket så är ju det en tjänst som Cykelköket gör åt staden. Då finns det en ekonomi för staden att gå in med resurser, säger han.

Cykelköket i Linné är en gör-det-själv-verkstad som startades 2012 och som drivs helt ideellt. Cykelköket är öppet ett par kvällar i veckan samt på lördagar och till verkstaden är alla som behöver reparera sina cyklar välkomna. Medlemmar får även var sin cykel att reparera och behålla. Ian Fiddies har varit aktiv volontär i Cykelköket i många år. Han är positiv till satsningen, speciellt eftersom Cykelköket i Linné blivit så populärt att de nästan är överbelastade.

– Folk älskar det här stället. Det enda sätt vi kan få avlastning på är om det sker på andra ställen också. Men vi har knappt volontärer nog att klara oss själva, skulle vi starta en till verkstad skulle det gå ut över de personer och resurser vi har här, säger han.

Dessutom förklarar Ian Fiddies att olika stadsdelar har olika karaktär och behöver olika typer av satsningar. Han säger att det i till exempel Biskopsgården skulle behövas någon som först och främst jobbar med barn.

– I Majorna cyklar alla barn omkring på sina nya cyklar med hjälm på, i Biskopsgården har de knappt broms. Barnen cyklar på vad de kan hitta, säger han.

Han säger också att många ensamkommande barn vill ha cyklar.

– En cykel ger en sådan frihet. Man behöver inte fundera på om man ska köpa månadskort eller tjuvåka, man har frihet till hela stan på ett helt annat sätt.

Att Miljöpartiet väljer att satsa på just Cykelköket istället för att starta någonting helt nytt beror på att det är en verksamhet som redan fungerar bra. Dessutom kommer idén ursprungligen från ett invånarinitiativ.

– Det finns ju en underifrånkraft som är väldigt bra och då vill man ju vara med och medverka i det snarare än att vi gör något annat, säger Ulf Kamne.

Planen är att under det närmsta halvåret skaffa sig en överblick över vad det finns för intressen och engagerade personer samt föra en dialog med det redan existerande cykelköket.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En miljon till hållbarhetsprojekt

Projekt om olika livsstilsinriktningar eller om förändrade konsumtionsvanor är exempel på vad göteborgare kan söka pengar till ur ny fond.

Göteborgs Fria

Tips inför cykelsemestern

Verktygslådan

Vill du resa på ett billigt, miljövänligt och hälsosamt sätt? Då är cykelsemestern ett tips. Vi guidar dig till en lyckad resa.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu