• Det vore bra om fler svenska parlamentariker drev på i frågan om människohandel och prostitution, tycker Malin Björk (V).
Fria Tidningen

”Hur många av de manliga EU-parlamentarikerna köper inte sex?”

Sveriges lagstiftning mot prostitution har rönt både positivt och negativt intresse runt om i världen. Vänsterpartiets Malin Björk använder sin plats i EU-parlamentet som en plattform för att informera om lagen och kämpa mot prostitutionen.

I mitten av maj röstade Europaparlamentet om en rapport med rekommendationer som ska stärka arbetet mot trafficking inom EU. Fokus i rapporten ligger på att stoppa sexhandeln med kvinnor, vilket är den vanligaste formen av människohandel inom EU. EU-parlamentarikern Malin Björk (V) har länge propagerat för att den svenska sexköpslagen ska ha ett starkt inflytande över EU-ländernas politik.

Hon ser människohandel och prostitution som två sidor av samma mynt och som koordinator för vänstergruppen i parlamentets jämställdhetsutskott lyfter hon handeln med kvinnor. En het fråga just nu är den politiska kampen kring sexköpslagen och kampen för att bryta en allt mer växande sexism.

– Jag ordnade ett seminarium där jag bjöd in Rachel Moran, överlevare från ett liv i prostitution och författare till boken Paid for: My journey through prostitution, och en representant från Stockholmspolisens prostitutionsgrupp. Jag tyckte att de som arbetar med brottsbekämpning borde höra det här, många har föreställningar som är märkliga och patriarkala. Parlamentet är en sådan plats där man kan väcka debatt och jag försöker använda det som en opinionsbildande funktion. Jag ser till att stödja de krafter som vill veta mer om den svenska sexköpslagen och försöker få dem att föreslå lagen i sina egna länder.

Två länder som är kritiska till kriminalisering av sexköp är Tyskland och Holland. Malin Björk tror att det beror på de starka intresseorganisationerna för sexindustrin och de ekonomiska intressen som verkar i de här länderna.

– I de här länderna pratar de om att legalisera prostitution, men jag säger institutionalisera eftersom man skapar en juridisk ram som institutionaliserar bordeller, människohandlare, utnyttjande av kvinnor, flickor, män och pojkar i prostitution. På något konstigt sätt vill man legalisera prostitution för att man vill visa att man inte är konservativ. Man signalerar att det är okej att utnyttja kvinnor i prostitution.

– I Holland blandar man ihop marijuana och kvinnors kroppar. På europeisk nivå kan vi inte lagstifta om sexhandeln, men vi kan lyfta fram det inom ramen för att bekämpa människohandel. Det är ett effektivt sätt att minska efterfrågan. För Vänsterpartiet är det viktigt att lyfta fram frågan om sexhandel och utnyttjande av kvinnor.

Liberalerna skiljer på prostitution och sexhandel och är ett av flera partier som är kritiska mot införandet av den svenska sexköpslagen inom EU. Malin Björk säger att de flesta som arbetar utifrån ett jämställdhetsperspektiv förstår att man måste vara döv och blind om man inte kan se de maktstrukturer som verkar kring den här frågan. Det ligger en djup rasism bakom vilka kvinnor som köps och säljs, det handlar också om klass och kön. Och att inte se det, det måste man vara liberal för att lyckas med.

Hur kan lagliga åtgärder minska efterfrågan på sexhandel?

– Vissa på EU-nivå säger att man inte vill förbjuda att köpa kvinnor, istället vill man arbeta mot människohandel men man vill inte heller göra det förbjudet utan man vill ha informationskampanjer. När Tyskland arrangarade fotbolls-VM för några år sedan delade man ut flygblad till män där det stod ”se upp så att du inte köper en kvinna som är offer för människohandel, utan köp en annan kvinna”. Som om sexköparna skulle bry sig, för det första, och för det andra att göra en sådan skillnad. Nu ligger det ett lagförslag för att kriminalisera den som medvetet köper sexuella tjänster eller andra tjänster av offer som är utsatta för människohandel. Vi har försökt få bort vetandet (knowing). Det var så långt de kunde gå här.

Malin Björk skulle vilja att den svenska regeringen och svenska företrädare i Europaparlamentet tog en mer aktiv roll. Som det är nu är det bara Anna Hedh (S) och hon som driver de här frågorna.

– Vi skulle vilja få med de andra partierna på banan med arbetet med sexköpslagen. I Sverige har man nu utsett en ambassadör mot människohandel och det är bra, för det visar att man prioriterar frågan igen. Den har varit nedprioriterad under för lång tid. Det är så radikalt att sätta stopp för mäns makt och rätt att utnyttja kvinnor sexuellt att vi hela tiden måste stå upp för den. Ett stort land som Frankrike, som nu kriminaliserar sexköp, måste stöttas. Det var modigt av dem att införa den svenska modellen och Sverige ska vara deras bästa kompis. Det är i och för sig inte så konstigt att vi möter motstånd. Jag menar, hur många av de manliga EU-parlamentarikerna köper inte sex? Och även vissa av mina egna partikamrater här köper sex.

Vad har du för syn på sexarbetarnas intresseorganisationer?

– Många av dem är en blandning av folk som säljer sex och hallickar. De får en väldig skjuts av sexindustrin. Det är så radikalt att ifrågasätta makten av sexuellt utnyttjande att alla som ställer sig på den sidan och vill behålla systemet blir uppskjutsade och priviligierade. De vill ha kvar status quo och vill inte att man ska ifrågasätta makten. De får uppmärksamhet i medierna och menar att de är rösten för dem som är i sexindustrin. Men överlevare från människohandel och andra kvinnor får inte komma till tals eftersom de inte understödjer prostitutionen och sexindustrin. Många av de kvinnor som har tagit sig ur prostitution har tagit sig ur något överjävligt och vill inte fortsätta befinna sig i det. De försöker även att ta sig ur sexhandeln fysiskt och mentalt.

– Många överlevare från ett liv i prostitution har berättat för mig att det är som att få liv i smärtan som man har upplevt. Någon gång måste man dra ett streck och gå vidare med sitt liv och det har jag all respekt för. Rachel Moran grundade organisationen Space international för överlevare från prostitution och hon säger att hon har en massa överlevare som vill vara med, men hon kan inte ta hand om alla. Hon har inga resurser, det är ingen som kastar pengar över den organisationen. Om man dessutom väljer att ta strid mot alla världens hallickar måste man få stöd.

Kan ett land som bedriver sexhandel någonsin bli jämställt?

– Nej, ett land som har en pool av kvinnor som ska tillhandahållas och utnyttjas av män kan aldrig bli jämställt. Kvinnorna som utnyttjas är ”den andra kvinnan”, inte din dotter eller fru. De delas in i olika grupper. Den ena gruppen är det okej att utnyttja och köpa, och för den andra gruppen skapar vi jämställdhet och har kvotering i bolagsstyrelser och annat göttigt. Det går inte ihop med min feministiska vision om ett jämställt samhälle.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Jag blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig"

Intervju

I sju års tid har Angelo Graziano sålt cannabisolja för medicinskt bruk. Han är känd som ”cannabisdoktorn” och har just avtjänat ett tre månader långt fängelse- straff för narkotikabrott. När vi ses i Stockholm har han hunnit med tio dagar i frihet och övertygelsen om oljornas potential tycks vara starkare än någonsin.

Jordbruksverkets inblandning väcker kritik

Intervju

Efter det stora intresset för Reko-ringar har Jordbruksverket satsat på ett projekt som ska stödja etableringen av nya ringar. Men initiativet välkomnas inte av alla.

Fria Tidningen

Fredsaktivisten som började befria djur

Intervju

Proffsaktivisten Martin Smedjeback har just lämnat fängelset. Nu är han aktuell i filmen Tomma burar. "Djurrätt har framtiden för sig. Det finns en inneboende moralisk kraft i det", säger han.

Stockholms Fria

”Adoption är en kolonial praktik”

Intervju

Maria Fredriksson tycker adoption från fattiga länder är ett problem. Men som adopterad själv är det svårt att få gehör för sin kritik, menar hon.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu