• Etown grrrl gang demonstrerar under parollen "Ta natten tillbaka" under Springpride i Eskilstuna år 2015.
Fria Tidningen

Polisens agerande stoppade feministdemo

En feministisk Ta natten tillbaka-marsch i Eskilstuna ställdes in förra helgen efter att polisen hotat med böter. Bakgrunden är att det saknades demonstrationstillstånd. Men det har aldrig varit några problem tidigare, menar feministgruppen Etown grrl gang.

Förra helgen samlades nio personer från den feministiska gruppen Etown Grrl Gang på Fristadstorget i centrala Eskilstuna. Planen var att hålla en Ta natten tillbaka-marsch genom staden för att protestera mot de sexuella övergrepp och våldsbrott som drabbar kvinnor och transpersoner.

Men innan demonstationen hade hunnit börja kom en polisbuss till platsen. Eftersom demonstranterna inte hade ansökt om tillstånd hotade polisen med att anmäla dem om de genomförde marschen.

– Vi har haft Ta natten tillbaka-demonstrationer tidigare där vi inte har haft tillstånd och det har inte varit några problem. På Spring pride förra året kom poliser också fram och sa att det inte var några problem och att vi kunde fortsätta. Vi förstår inte varför de valde att ingripa nu, säger Julia Danielsson som är medlem i Etown grrrl gang.

Det slutade med att gruppen bestämde sig för att ställa in marschen av oro för att få betala höga böter. Enligt Julia Danielsson diskuterade de inför demonstrationen om de skulle söka tillstånd men säger att det var flera faktorer som gjorde att de valde att inte göra det. Förutom att det kostar 250 kronor kände de att det skulle strida mot syftet med demonstrationen att blanda in polisen.

– Hela syftet med att ha en sådan här demo är att transpersoner och kvinnor inte ska behöva vara rädda för att vara ute på natten och rädda för att bli utsatta för våld. Vi ville göra det tillsammans och för oss själva och ville inte ha beskydd av någon annan. Sedan tänkte vi helt enkelt att vi inte behövde söka tillstånd för att det ska vara lagligt att hålla offentliga sammankomster så länge man inte bryter mot lagen.

Christer Öhman som arbetar på rättsavdelningen vid Eskilstunapolisen och som ansvarar för hanteringen av bland annat demonstrationstillstånd säger att många misstolkar vad lagen egentligen säger.

– Man är skyldig att ha ett demonstrationstillstånd enligt lagen, men eftersom rätten att demonstrera är så pass stark så kan vi inte stoppa en demonstration om man ändå genomför den. Om någon demonstrerar utan tillstånd kan vi göra en anmälan om brott mot ordningslagen och det får utredas i det enskilda fallet.

Brott mot ordningslagen kan leda till böter. Christer Öhman tycker också att det är viktigt att poängtera att syftet med demonstrationstillstånd inte är att polisen vill motarbeta de sökande.

– Det handlar om att fundera kring allt som skulle kunna hända kring en demonstration och att vi ska kunna säkerställa att den kan genomföras. Vi vill ha en bra dialog med den sökande så att vi till exempel kan upplysa om saker som är viktiga att känna till, som trafiksituationen och hur de ska kunna framföra sitt budskap utan att andra stör.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu