Skämtar ni med mig? | Fria.Nu

Krönika


Anna Erlandsson
Fria Tidningen

Skämtar ni med mig?

Anna Erlandsson undrar över de rasistiska reaktionerna på nya Star wars-trailern.

Jag vet inte om någon kan ha missat att den senaste Star wars-filmen Star wars: The force awakens har premiär den 19 december.

Den första trailern släpptes redan i april och för några veckor sedan var det dags för ännu en.

Jag kan inte beskriva hur exalterad jag är för den här filmen, inte bara för att jag är ett gammalt Star wars-fan sedan tonåren, utan också för att jag nu får se en ny generation upptäcka dessa magiska rymdäventyr.

Det är något alldeles speciellt att uppleva.

Det som har gjort mig lite extra sugen på Star wars: The force awakens är att vi dels har en kvinna i huvudrollen och dels att en av de andra ledande rollerna spelas av en rasifierad man, nämligen John Boyega.

Hur ofta händer det i en sci-fi film?

För mig är det främst fantastiskt att se fler rasifierade skådespelare ta ledande roller i Star wars-filmerna. Både för att det ger mig karaktärer att identifiera mig med och för att det klart och tydligt signalerar en brytning med vithetsnormen i sci-fi.

Men att putta in lite etnisk mångfald i en film gör man inte ostraffat och många fans till Star wars-filmerna rasar mot det faktum att regissören JJ Abrams haft mage att sätta några andra än kritvita människor i huvudrollerna.

Det har gått så långt att arga människor på Twitter uppmanar till bojkott av filmen under hashtaggen #BoycottStarWarsVII.

Där kan man bland annat läsa: ”If white people aren’t wanted in Star wars, then our money must not be either.” Samt det mest bisarra argumentet: ”#BoycottStarWarsVII because it is anti-white propaganda promoting #whitegenocide.”

Kära vita människor som håller på under denna hashtag och gnäller över den etniska mångfalden i Star wars, jag har bara en sak att fråga er, eller snarare två:

1. Skämtar ni med mig?

2. Är ni helt tappade bakom en vagn?

Hur kan detta att en av tidernas mest älskade filmserier får lite kärlek i form av mer etnisk mångfald vara en dålig sak och ser ni inte det bisarra i att ni protesterar mot mer mångfald i en sci-fi-film? Wookies, ewoks, twi’leks och en bunt andra rymdvarelser går bra, men släng in rasifierade människor och det är tydligen det värsta som hänt Star wars sedan Jar-Jar Binks.

För att inte glömma det faktum att rasifierade skådespelare i Star wars inte är något nytt. I de sex filmer som gjorts har vi bland annat sett Billy Dee Williams som Lando Calrissian samt Samuel L Jackson som Mace Windu.

Det gör mig glad att se att JJ Abrams fortsätter att bygga vidare på visionen att Star wars-universumet är en värld där det bevisligen inte spelar någon roll vilken hudfärg du som människa har.

Men problemet i den verkliga världen kvarstår.

Det må så vara att #BoycottStarWarsVII började som en ren trollpost men den rasism som sprids under hashtaggen är mycket verklig och den är inget skämt. Detta är åsikter som finns på riktigt och det är minst sagt problematiskt.

En tröst i allt detta är att om ett mångfacetterat Star wars på bioduken får trångsynta människor att bojkotta filmen så är jag mer än nöjd.

Det gör att jag slipper dela min biosalong med rasister och det är inte helt fel.

ANNONS

© 2022 Fria.Nu