Blues med en doft av Vilda västern | Fria.Nu
  • Blueartisten Shoutin’ Red kommer från Enköping men bor i Stockholm.
Fria Tidningen

Blues med en doft av Vilda västern

Felicia Nielsen är bluesartisten Shoutin’ Red, som gjort 20- och 30-talets akustiska countryblues till sin. Hon slår gärna ett slag för kvinnorna i blueshistorien.

Hon ägnar sig åt en musikstil som hade sin blomstringsperiod för snart 100 år sedan. På de svartvita fotona ser hon ut som om hon vore hitskickad direkt från Vilda västern. Kanske ingen slump att hon senaste halvåret har pluggat arkeologi? Tjugofemåriga Felicia Nielsen med artistnamnet Shoutin’ Red är helt ointresserad av trender, och fördjupar sig istället i gammal akustisk countryblues. Med avancerad finger pickin’-stil på gitarren och hög, intensiv röst så blåser hon liv i stenkakemusik från 1920- och 30-talen.

Debutalbumet Introducing (Rootsy) från tidigare i år har redan gett eko både i Sverige och utomlands. Hon har spelat i Holland, England och USA. På kommande turnén som startar på lördag spelar hon även i Danmark.

– Första gången jag hörde blues så var jag 12–13 år. Min gitarrlärare spelade lite och sa att ”det här är blues”. Då gick det rysningar upp för ryggraden. Lite senare hörde jag en gammal artist som heter Cryin’ Sam Collins och som min pappa spelade för mig. Då tänkte jag: Fan vad coolt det här är!

Hon pratar en del om vad musiken betyder för henne, och om att hon tycker bluesen är ”abstrakt”.

– Gammal blues är väldigt upprepande. Melodislingorna bygger väldigt mycket på rytmen. Det är ingen refräng eller brygga eller så, utan i tolvtakters-blues så är det en enda vers, that’s it. Sedan kan man upprepa den en, tio eller ännu fler gånger. Det kan låta entonigt men är väldigt intensivt och levande.

Som ett slags transmusik?

– Ja, det kan man säga.

Felicia Nielsen har medverkat i projektet Lady’s got the blues som lyfter fram kvinnliga bluesartister. Något som sällan uppmärksammas, trots att det finns många banbrytande artister genom historien som Bessie Smith, Memphis Minnie, Koko Taylor, Big Mama Thornton. Förutom Memphis Minnie – som Shoutin’ Red ofta jämförs med – dock enbart sångerskor.

– Jag läste en intervju med en gammal kvinnlig bluestrummis. Som berättade att de andra, manliga, musikerna inte ville att hon skulle spela, så hon lade av. Spela är liksom inget kvinnor ska hålla på med. Det är fortfarande en mansdominerad bransch. Så det är bra att visa på de kvinnor som finns, säger hon.

På senare tid har Felicia Nielsen börjat spela annan ”gammal” musik, som skillingtryck och svensk och engelsk folkmusik. En del av det kommer att höras under kommande turnén. På flera av spelningarna kommer även bluesveteranen Bill Öhrström att medverka på munspel.

Till sist, var kommer artistnamnet Shoutin’ Red ifrån?

– Äldre bluesartister hade ofta namn efter hur de betedde sig, och jag kan vara ganska högljudd. Och så är rött en fin färg.

Fakta: 

Höstens spelningar med Shoutin’ Red:

26/9: Galleri Sander, Norrrköping (em)

26/9: Södertälje bluesförening, Södertälje (kväll)

1/10: St. Clara bierhaus, Stockholm

8/10: Stampen, Stockholm

17/10: Blueskryssningen Blues at sea, avgång Stockholm

24/10: Frölunda Americana festival, Göteborg

14/11: Mad river blues bar, Majenfors

21/11: Atlas, Aarhus bluesforening, Danmark

11/12 Klubb Emmylou, Melodybox, Stockholm

Annons

Rekommenderade artiklar

På flykt i Hammarbyhöjden

När jag läser om flyktingarna som med fara för sitt liv tar sig till Sverige så tänker jag ibland

Stockholms Fria

© 2020 Fria.Nu