• I måndags genomförde Läkare utan gränser en aktion där de hängde upp 80 flytvästar runt om i Stockholm för att uppmärksamma flyktingkrisen.
Stockholms Fria

Västprotest i Stockholm gav inte gehör i Bryssel

Skapa humana, värdiga och säkra vägar till Europa. Det krävde Läkare utan gränser i ett öppet brev inför måndagens krismöte om flyktingmottagandet i Bryssel. Men efter mötet var de besvikna.

– EU:s ministrar fokuserar på antal men glömmer att det är människor som kommer till EU, inte siffror, säger Pieter-Jan van Eggermont.

Under måndagen genomförde den oberoende medicinska hjälporganisationen Läkare utan gränser en aktion där de hängde upp 80 flytvästar runt om i Stockholm. Syftet var att berätta om båtflyktingarnas situation på Medelhavet. De överlämnade också en flytväst till regeringen tillsammans med ett öppet brev adresserat till Stefan Löfven.

– Vi på Läkare utan gränser ville återigen uppmärksamma de fruktansvärda konsekvenser EU:s restriktiva gränspolitik har. Vi ser det dagligen i våra projekt ibland annat Grekland, Italien och Serbien. Därför överlämnade vi ett öppet brev till EUs statschefer där vi uppmanade dem att skapa säkra vägar in i Europa, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.

Under mötet kom EU-länderna överens om att fördela ytterligare 120 000 kvotflyktingar mellan sig, men det ingår inga övriga detaljer i överenskommelsen. Några andra lagliga vägar in till Europa har inte öppnats och Pieter-Jan van Eggermont var kritisk till överenskommelsen.

– Diskussionerna fortsätter att kretsa kring gränsskydd, registreringscenter och fördelning av ett symboliskt antal asylsökande mellan EU:s medlemsstater. EU:s ministrar fokuserar på antal men glömmer att det är människor som kommer till EU, inte siffror. Det är människor med humanitära behov av vatten, mat, tak över huvudet, skydd och sjukvård. Dessa behov måste omedelbart bli tillgodosedda, säger Pieter-Jan van Eggermont och fortsätter:

– Vintern är på väg. Nu är det bråttom att tillhandahålla platser där människorna kan bo och känna sig säkra, längs vägen och vid ankomst. Även om EU-kommissionens mer ambitiösa fördelningsmekanismer antas har människor fortfarande inget annat val än att riskera sina liv när de försöker ta sig till Europa. EU måste ersätta smugglare med säkra och lagliga alternativ. Fokus måste vara att skydda och rädda liv. Det finns ingen tid att förlora.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

Stockholms Fria

Hårdare tag mot EU-migranter

Avhysningarna av EU-migranter tar allt brutalare former sedan Farstapolisen infört nolltolerans mot bosättningar.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu