Från orkanens New Orleans till Hollywood | Fria.Nu
  • Dana Gourrier är aktuell med Sverigebesök och Quentin Tarrantinos nya film.
Fria Tidningen

Från orkanens New Orleans till Hollywood

Dana Gourrier är New Orleans-tjejen som blev handplockad av Quentin Tarantino till hans nya film. Nu är hon i Sverige och Fria Tidningen hade turen att få en pratstund med henne om hennes liv, klättrandet inom filmindustrin och rasism.

Det är lite ovanligt att hitta en av Hollywoods stigande stjärnor i Örebro. Dana Gourrier är en av årets jurymedlemmar för Peace and love film festival och hon är även högaktuell som av av skådespelarna i Quentin Tarantinos film The hateful eight som har premiär senare under året.

– Quentin ringde upp till mig och sa, raring, jag har precis skrivit det här manuset och du har en roll i det. Det var helt fantastiskt!

Dana Gourrier visste redan tidigt att det var just skådespelare hon ville bli. Som tolvåring i New Orleans provade hon på teaterlivet och sedan var det kört.

– Jag kunde inte släppa det för det var en sådan cool upplevelse. Men jag trodde inte att det var värt för mig att satsa på det.

Dana Gourrier lade teaterdrömmarna på hyllan och bestämde sig för att plugga något annat. Under några år studerade hon psykologi, något hon själv beskriver som en hemsk tid och en stor miss.

Hon hoppade av och började på en annan skola och där vågade hon äntligen satsa fullt ut och började studera teater.

– Allt ändrades där och då. Med det beslutet tog jag och vände upp och ner på hela mitt liv och jag kan ärligt säga att jag inte har tittat tillbaka sedan dess.

Efter examen ville Dana Gourrier in på en riktig teaterskola. Men många skolor krävde att man hade konkret erfarenhet från teater vilket hon inte hade. Hon flyttade till New York för att gå en kort teaterkurs. Något som var så kul och givande att hon blev kvar i fem år.

Sedan kom stormen. Orkanen Katrina slog med full kraft mot New Orleans i augusti 2005.

Danas familj förlorade allt. Deras hem fylldes med två meter vatten och Danas farfar dog.

– Katrina lärde mig verkligen vad som är värt något i livet. Man får perspektiv och nu vet jag vet vad som är viktigt och inte, säger hon.

Dana Gourrier hade flyttat till New York med bara två resväskor, alla annat hade funnits kvar i familjehemmet.

– När vi fjärde gången efter stormen var vid huset för att röja upp hittade jag mitt betyg från grundskolan. Det var det enda jag räddade från huset och för mig var det ett tecken att jag skulle återvända till skolan.

Efter tre år på California institute of art klev hon ut med en master i fine arts.

Nu hade hon en utbildning men skådespelardrömmarna lockade fortfarande. Hollywood och Los Angeles utövade en nästan oemotståndlig dragningskraft på Dana Gourrier men hon tvekade.

– Jag visste inte om staden skulle ge mig en ärlig chans. Jag ser inte direkt ut som andra. Jag är en kurvig tjej och jag identifierar mig själv som en en afroamerikansk kvinna med creolrötter. Kort sagt, jag ser rätt blandad ut.

Rasism och segregation är just nu högaktuella frågor i USA, inte minst på grund av upploppen i Ferguson och Baltimore efter det att flera rasifierade oprovocerat skjutits ihjäl av polis.

I samband med det startades kampanjen #blacklivesmatter för att lyfta upp och synliggöra de orättvisor och den diskriminering som drabbar rasifierade i USA, då främst afroamerikaner.

– Alla länder har sina problem men jag tror att folk, både svarta, vita, spanska, asiatiska, vi har nått vår gräns. Det som sker är så upprörande och det faktum att detta fortfarande händer 2015 är löjligt men på samma gång skrämmande.

Dana Gourrier säger att hon upplever att det är en långsam process men att hon mer än någonsin känner att folk sluter upp och i högre grad står enade mot alla typer av intolerans och diskriminering. Hon vill även lyfta fram hur långt utvecklingen i USA ändå har gått.

– Samtidigt som det är långt kvar så behöver jag inte dricka vatten ur en särskild springbrunn. Det behövde min mor. Och jag vill inte ens prata om vad min mormor behövde ta eller vad min gammelmormor behövde genomlida.

Oron för att inte få en ordentlig chans i Los Angeles på grund av sitt utseende gjorde att hemstaden New Orlans blev utgångspunkten för Dana Gourriers filmkarriär. Hon fick en roll i tv-serien Treme och efter det rullade det på med olika projekt, bland annat fick hon en roll i Quentin Tarantinos film Django unchained och senare nu även i The hateful eight.

– Som afroamerikan tror jag att för första gången på länge, kanske första gången någonsin, så är vi så nära vi kan vara den verkliga förståelsen av mångfald och hur den frågan relaterar till film- och tv-industrin.

På senare år har flera rasifierade skådespelare fått stora roller i framgångsrika tv-produktioner, till exempel Karry Washington i huvudrollen i Scandal och Viola Davis i How to get away with murder.

– Att se detta ger mig, som vuxen kvinna, hopp. Så du kan tänka dig vad det gör för unga flickor som inte vet var de passar och vilka de ska identifiera sig med.

Annons

Rekommenderade artiklar

Filmfestival med samiskt tema

Ett huvudtema för Göteborgs filmfestival är samisk film. En av filmerna som visas är Sameblod av Amanda Kernell.

Fria Tidningen

Mukofestival med feministisk ådra

I november invigs Stadsmuseets utställningen Musiklivet i Göteborg. Som ett led i denna satsning arrangeras nästa lördag Mukofestivalen.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu