Myst förenar orientaliska och nordiska tongångar | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Myst förenar orientaliska och nordiska tongångar

Sångerskan Eva Rune och bandet Myst är en del av Mukofestivalen.

Myst är ett möte mellan svenska och palestinska musiker. Sångerskan Eva Rune hade länge varit fascinerad av orientalisk musik och letade efter någon som kunde spela arabisk luta.

– Jag träffade Ahmad al Khatib då vi båda medverkade som solister i Göteborgs kammarkör, och vi bestämde oss då för att samarbeta.

Sedan tillkom musikerna Sara Nilsson, fiol, Martin Holmlund, kontrabas och Youssef Hbeisch, slagverk.

– Vi hittade snart ett eget sound. Det är akustiskt och baseras på musik med mycket blå toner.

Vad är det i den orientaliska musiken som attraherar dig?

– Det är improvisationen och tonspråket. Sedan lång tid tillbaka uppskattar jag verkligen den arabiska lutan, oud, och Ahmad är verkligen en fantastisk lutspelare, han är enormt skicklig och är internationellt uppmärksammad. Det är lyckosamt att han bor i Göteborg och att jag fått tillfälle att samarbeta med honom.

Det nordiska och palestinska musikermötet i Myst har enligt Eva Rune lett till att bandets musiker har vidgat sina ramar och att de fått möjlighet att finna nya vägar för sitt musicerande.

Ahmad Al Khatib och Youssef Hbeisch turnerar världen över, vilket gör att gruppen värdesätter tillfällena då de kan ses i replokalen.

– Det kan gå lång tid mellan tillfällen som vi ses. När vi väl ses så är vi tillsammans mycket. Förra året hade vi en del bakslag med skador och annat, vilket gjorde att vi fick ställa in en del spelningar.

Hur känns det då inför spelningen på Mukofestivalen?

– Vi är ett band som förbereder oss innerligt och när vi nu ska stå på scenen och möta publiken känns det lite som att vi förbereder en stor fest. Det ska bli underbart.

Annons

Rekommenderade artiklar

Mukofestival med feministisk ådra

I november invigs Stadsmuseets utställningen Musiklivet i Göteborg. Som ett led i denna satsning arrangeras nästa lördag Mukofestivalen.

Göteborgs Fria

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu