• ”Vi vill arbeta aktivt för att rasistiska trakasserier ska börja ses som en störning som du ska anmäla till hyresvärden”, säger Disa Nordling, jurist på MMD.
Skånes Fria

Bostadsdiskriminering drabbar barn

Barn drabbas hårt när föräldrarna utsätts för bostadsdiskriminering. Det visar en ny rapport från Malmö mot diskriminering.

– Innan projektet hade vi fått in tre anmälningar någonsin om bostadsdiskriminering. Nu har vi fått 78 stycken.

Det säger Disa Nordling, jurist på Malmö mot diskriminering (MMD). På kontoret nära Södervärn i Malmö presenterar hon den rapport om bostadsdiskriminering som antidiskrimineringsbyrån arbetat med i två år.

– Anledningen till att vi ville jobba med detta är egentligen inte för att visa att bostadsdiskriminering förekommer, utan för att arbeta förebyggande och lyfta de här frågorna.

Disa Nordling menar att många har låg kunskap om diskrimineringslagen och speciellt bostadsdiskriminering. För att nå ut har MMD därför tillfälligt öppnat fältkontor och hållit miniseminarier i olika delar av Malmö.

Av de 78 anmälningar som sedan kommit in gäller den allra största delen, 60 procent, diskrimineringsgrunden etnicitet. 15 procent rör religion och och 9 procent funktionsnedsättning.

– Vi vill arbeta aktivt för att rasistiska trakasserier ska börja ses som en störning som du ska anmäla till hyresvärden, precis som att någon spelar hög musik, säger Disa Nordling.

Under de två årens arbete har MMD också upptäckt att barn ofta drabbas hårt av bostadsdiskriminering. Exempelvis kan det vara att barnen inte vågar gå ut och leka, eftersom grannarna skriker rasistiska saker. Eller att familjen bor för trångbott för att barnen ska ha ro att göra läxor, men att hyresvärden vägrar låta familjen byta lägenhet.

– Nu ska vi söka pengar för att jobba vidare med just barn och hur de diskrimineras, säger Disa Nordling.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Solig satsning i Sala

I Sala och Heby har invånarna gått ihop med företag och det lokala energibolaget och bildat en egen solenergiförening.

Landets Fria

Stor ökning av solceller

Föranmälningarna om installation av solceller har ökat med 108 procent under de senaste sex månaderna, enligt Eon.

Landets Fria

”Jag blir taggad av smällarna”

Att rusa rätt in i någon utan att väja kan verka både tanklöst och skadligt. Men i Limhamn Griffins damlag handlar det om att övervinna rädslor.

Skånes Fria

Sexofredade politiker - nu döms skåningen

En 36-årig skåning trakasserade ledande politiker på telefon och sms. Nu döms han till fängelse för sexuellt ofredande.

– Han har velat tysta dem som inte haft samma politiska uppfattning som han själv, säger advokat Claes Borgström.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu