• Marta och de andra i FC Rosengård får nöja sig med 75 000 från kommunala bolaget, medan herrlaget MFF får 291 000 kronor. Detta trots att Malmö stad har en jämställdhetspolicy.
  • Herrlaget MFF får 291 000 kronor i år av kommunala bolaget Parkering Malmö - medan damlaget FC Rosengård får nöja sig med 75 000 kronor. Detta trots att Malmö stad har en jämställdhetspolicy.
Skånes Fria

Kommunalt bolag struntar i jämställd sponsring

Parkering Malmö sponsrar i år herrlagen MFF och Redhawks med 450 000 kronor ­– medan FC Rosengård bara får 75 000. Detta trots att kommunen infört en jämställdhetspolicy för sina bolag.

I augusti 2012 beslutade kommunstyrelsen i Malmö stad att införa en jämställdhetspolicy för de kommunala bolagens sponsring. Anledningen: sponsorpengarna gick till stor del till klubbar och projekt som riktade sig till män. Nu måste de kommunala bolagen tänka mer jämställt, tyckte kommunstyrelsen.

– Som kommun bör vi vara en förebild och ligga i absolut framkant vad gäller jämställdhetsfrågor, sa styrelseledamoten Nils Karlsson (MP), nuvarande kommunalråd, i ett pressmeddelande då.

De kommunala bolag som jämställdhetspolicyn riktade sig till var främst Parkering Malmö och MKB. År 2012 sponsrade Parkering Malmö herrlagen Malmö FF och Malmö Redhawks (ishockey) med sammanlagt 300 000 kronor, medan damlaget LdB FC (nuvarande FC Rosengård) bara fick 55 000 kronor.

Har Parkering Malmös sponsring blivit bättre sedan jämställdhetspolicyn infördes? Svaret måste nog bli nej.

Visserligen får FC Rosengård 20 000 kronor mer än de fick 2012. Men samtidigt får herrlagen också mer. Det kommunala parkeringsbolaget sponsrar i år MFF med 291 000 kronor och Redhawks med 160 000 kronor – sammanlagt 450 000 kronor.

Tomas Strandberg, vd på Parkering Malmö, hävdar att bolaget tagit till sig av jämställdhetspolicyn.

– Vi ger mer pengar till FC Rosengård nu.

Men ni ger fortfarande nästan fyra gånger så mycket till MFF?

– Det stämmer.

Varför det?

– Vi måste tänka på affärsmässighet och det är utifrån den aspekten vi har lagt den sponsring vi lagt. Vi har som ambition att få tillbaka investerade medel. Om vi ska räkna per åskådare ger vi tre gånger så mycket pengar till damfotbollen som till herrfotbollen.

Nils Karlsson (MP) var en av dem som drev frågan om en jämställdhetspolicy. Nu är han dessutom högst ansvarig i egenskap av jämställdhetskommunalråd i Malmö.

När Skånes Fria presenterar siffrorna från Parkering Malmö säger Nils Karlsson såhär:

– Det verkar strida mot vår policy om jämställd sponsring. Jag ska uppenbarligen prata med Parkering Malmö om hur de har resonerat. Om de överhuvudtaget har gjort det.

Varför har inte du koll på det här?

– Ja, du har precis berättat för mig, jag visste det inte innan. Jag är inte synsk.

Fast du har ju ansvar för de här frågorna?

– Det finns en revision som har i uppdrag att följa upp det här, att se till att bolagen följer de policys som finns. Jag har ingen möjlighet att följa upp allt. Däremot ska jag prata med Parkering Malmö om deras sponsring.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Politikerna bryr sig inte”

De boende i Sorgenfrilägret bjöd in Malmös politiker till ett möte. Men Vänsterpartiet och Fi var de enda som dök upp.

Skånes Fria

"En jämlik stad gör alla rikare"

Bara hyresrätter, gratis kollektivtrafik, utbildning på lika villkor – så ser mina drömmars stad ut, skriver Jessica Hallbäck.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu