Volontärer kräver stöd till flyktinghjälp | Fria.Nu
  • Migrationsverket har under dagarna två till fyra personal på plats på centralen i Malmö. På nätterna är de inte där alls. "Vi volontärer får göra allt", säger Nadin Al Khalidi.
Skånes Fria

Volontärer kräver stöd till flyktinghjälp

Volontärer jobbar dygnet runt för att hjälpa de flyktingar som kommer till Malmö. Nu höjs kritiska röster, som menar att myndigheterna är för passiva.

–Var är Migrationsverket? Var är Malmö stad? Utan folket hade det blivit kaos, säger volontären Nadin Al Khalidi.

På Malmö central pågår en organiserad röra. Malmöbor i ”Refugees welcome”-tröjor hjälper människor att köpa biljetter. Utanför dörrarna har en mängd volontärer fått ta över en uteservering och delar ut mat och vatten.

Frivilliga är på plats för att hjälpa de flyktingar, främst från Syrien, som fortsätter komma till Malmö. Människor som flytt i flera veckor och nu, mer eller mindre utmattade, sitter och ligger på bänkar och golv.

Bland alla hundratals människor räknar jag till tre personer i gula västar märkta med ”Migrationsverket”.

Det är alldeles för få, tycker volontären Anna, som tar en andningspaus.

– De är här högst fyra personer samtidigt och de är aldrig här på nätterna. Migrationsverket säger att de har läget under kontroll men jag har knappt sett röken av dem, säger Anna.

Malmöbon Nadin Al Khalidi, som förra veckan hjälpte till nästan dygnet runt, är också besviken på myndigheternas brist på närvaro på centralen.

– Ingen var där de första dagarna. Varken polis, kommunen eller Migrationsverket. Det är så många aspekter vi volontärer är tvungna att fixa. Mat, husrum, skjuts, tågbiljetter, vård, juridiska frågor. Kom och guida oss, stoppa oss eller helt enkelt samarbeta med oss.

Nadin Al Khalidi har också varit tvungen att ta sin privata bil och skjutsa personer till Migrationsverket på Jägersro.

– På Migrationsverket var det kaos. Två personal jobbade i receptionen där hundratals människor skulle registrera sig. Och inte en enda tolk var där.

Förbundet Allt åt alla har tillsammans med Kontrapunkt och Asylgruppen organiserat inköp av tågbiljetter på Malmö central.

­– En stor del av tiden har det varit kaos. Det har hänt att vi har fått ringa polisen för att kalla dit Migrationsverket, för att de inte varit där, säger Karin Auran Frankenstein på Allt åt alla.

Nu har Allt åt alla beslutat att börja avveckla verksamheten med biljettköp på centralen. Pengarna är snart slut och energin likaså.

– Folk har andra arbeten, de kan inte vara på centralen dygnet runt. Vi hoppas att myndigheter tar över nu, men vi är oroliga att det ska kollapsa.

Nu ska Allt åt alla istället stötta kulturhuset Kontrapunkt, som i över en vecka haft öppet dygnet runt och bistått med sovplatser och mat. Men verksamheten går på knäna, berättar Anna-Carolina Brandels på Kontrapunkt.

– Migrationsverket och Malmö stad har tagit ett steg tillbaka och låtit ideella krafter ta allt ansvar utan att ge någon form av stöd eller erkännande.

Anna-Carolina Brandels är också kritisk till att både polisen och Malmö stad felaktigt gick ut med information om att det skulle vara människosmuggling att skjutsa en flykting inom Malmö.

– De gör ingenting själva, så det blir absurt att de också ska göra det svårare för oss att hjälpa.

Enligt Matilda Niang på Migrationsverkets presstjänst har två till fyra personal från Migrationsverket varit på plats sedan förra måndagen.

Fast volontärerna menar att det inte är tillräckligt?

– Det är den bemanningen vi har där. Mestadelen av vår personal är på Jägersro och tar emot asylansökningar och registrerar.

Men på Migrationsverket är situationen också allvarlig. På tisdagskvällen tvingades verksamheten stänga eftersom det inte fanns kapacitet att hantera alla flyktingar som kom. 50 personer fick ingen sovplats och tvingades i några timmar sova på golvet i receptionen.

– Vi har beredskap att ta emot många människor i hela landet, men vi hade inte beredskap för den här situationen, säger Matilda Niang.

Annons

Rekommenderade artiklar

Ekerö pausar flyktingmottagandet

Flyktingmottagandet i Ekerö stoppas på grund av bostadsbrist. SFT granskar kommunen som inte byggt en enda hyresrätt på 24 år.

Stockholms Fria

© 2020 Fria.Nu