Honduras: Växande protester mot korruptionen | Fria.Nu
  • Demonstranterna kräver att president Hernandez avgår och att en internationell kommission bildas med uppgift att agera mot korruptionen.
Fria Tidningen

Honduras: Växande protester mot korruptionen

Efter att en stor korruptionsskandal avslöjats har en bred proteströrelse börjat växa sig allt starkare i Honduras.

Sedan början på sommaren har hundratusentals människor deltagit i de fackelmarscher som anordnas varje vecka i huvudstaden Tegucigalpa och ett 50-tal andra städer i landet. Demonstranterna kräver att en internationell kommission bildas med uppgift att agera mot korruptionen inom landets institutioner.

Protestvågen startade efter en stor korruptionsskandal avslöjats inom landets Socialförsäkringsinstitut, IHSS, en institution som bland annat ansvarar för sjukvården i landet. Upp emot motsvarande 2,5 miljarder kronor ska ha förskingrats. Enligt en pågående utredning gick en del av dessa pengar till det konservativa Nationella partiet, som har styrt landet sedan 2010. 

Skandalen är den största som avslöjats på flera decennier i Honduras och har slagit hårt mot landets sjukvård, där bristen på resurser är stor. Den har även skakat president Juan Orlando Hernández regering, vars fyraåriga ämbetsperiod inleddes i januari 2014.

Hittills har utredningen visat att stora belopp gått till att finansiera regeringspartiets kampanj inför presidentvalet 2013.

President Hernández har förnekat all inblandning i skandalen och utlovat att partiet ska betala tillbaka de belopp som betalats ut. Hittills har ett dussintal personer pekats ut som ansvariga för skandalen, däribland en tidigare biträdande sjukvårdsminister. Enligt utredarna kommer fler personer att ställas till svars, däribland höga företrädare för regeringspartiet.

Proteströrelsen leds av unga människor och går under namnet Oposición Indignada (upprört motstånd).

– Till en början var vi bara ett hundratal personer som samlades utanför IHSS byggnad. Men sedan hände något, och nu samlas tusentals människor varje fredag för att med fredliga metoder kräva att rättvisa skipas och straffriheten upphör, säger protestledaren Gabriela Blen.

Honduras är ett av Latinamerikas fattigaste länder och 60 procent av hushållen lever i fattigdom. Landet är dessutom ett av de mest korrupta i regionen enligt Transparency International.

Demonstranternas krav på en internationell kommission har grannlandet Guatemala som en förebild, där en liknande institution tillsattes år 2007.

Regeringen har dock inte tagit intryck av proteströrelsens krav, utan har lagt fram en egen inhemsk handlingsplan mot korruptionen.

Landets tidigare riksåklagare, Edmundo Orellana, menar att demonstranterna har rätt i sina krav.

– Om folk inom presidentens innersta krets dras in i korruptionsskandalen så är det inte samtal som behövs, utan att de ställs inför riksrätt, säger Edmundo Orellana.

Annons

Rekommenderade artiklar

Stora protester mot Trump

Donald Trumps seger i presidentvalet möttes av stora protester på många håll i landet under onsdagen.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu