• Den ekonomiska tillväxten i Indien kommer inte alla till gagn.
Fria Tidningen

Fattigdomen utbredd i snabbväxande Indien

Indien är Asiens tredje största ekonomi, och landets regering vill gärna framhäva landets geopolitiska betydelse. Samtidigt visar en ny statlig undersökning hur utbredd fattigdomen fortfarande är i landet.

Den stora undersökningen som nyligen genomfördes i Indien har utrett de socioekonomiska förhållandena hos 179 miljoner indiska hushåll i 640 olika distrikt.

Bland befolkningen som bor på den indiska landsbygden klassas över 60 procent av hushållen som ”missgynnade” på en rad områden. I hälften av hushållen tjänar familjens huvudförsörjare mindre än motsvarande 690 kronor i månaden. Endast var femte familj på landsbygden äger ett fordon, och bara drygt var tionde familj äger ett kylskåp.

Nästan varannan invånare på landsbygden i landets till ytan största delstat, Rajasthan, kan heller inte läsa eller skriva.

– Studien visar tydligt att den stora ekonomiska tillväxten inte har sipprat ner till den stora massan av befolkningen – trots alla pengar som gått till fattigdomsbekämpning och utbildningssatsningar, säger Ranjana Kumari, som är chef för det New Delhi-baserade Centret för social forskning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag tycker om att styra upp och bestämma”

Som barn mimade hon till Michael Jackson och Destiny’s Child framför spegeln. I sommar har hon fått hela Malmö att sjunga med. Veckans Skåneprofil är Suzanne ”Suuz” Naffah.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu