• Brist på pengar tvingar Cykelköket att stänga i sommar. Och i fortsättningen kommer största delen av meckandet vara öppet bara för medlemmar.
Skånes Fria

Cykelköket tvingas hålla stängt

Tusentals Malmöbor har de senaste somrarna samlats för att mecka gratis på Cykelköket. Men i år är köket stängt. Bidragen från kommunen är slut - och det verkar inte bli några fler.

Cykelköket är en verkstad på Stapelbäddsparken i Västra hamnen, som öppnade 2011. Där kan vem som helst kostnadsfritt få hjälp att serva eller reparera sin cykel.

Eller, så har det i alla fall varit fram tills nu. I sommar tvingas Cykelköket hålla stängt.

– Det är synd, för somrarna brukar vara fantastiska, med tusentals besökare, säger Bertil Björk, som är engagerad i Cykelköket.

Cykelköket öppnar igen i augusti, men då kommer verksamheten se annorlunda ut. Större delen av aktiviteterna är öppna bara för medlemmar - och därmed inte kostnadsfria.

– På Cykelköket har unga och gamla, män och kvinnor samlats. Studenter, papperslösa, alla från Höllviken till Rosengård har kommit hit. Det har varit en social träffpunkt. Nu kommer vi nog förlora en del av den dimensionen. Vi kommer tappa de som inte har råd, säger Bertil Björk.

Brist på pengar är det som har tvingat Cykelköket att stänga i sommar. Projektet startade 2011 och de första tre åren finansierades det till stor del av medel från Allmänna arvsfonden.

När köket fick slut på pengar för ett år sedan gick en privatperson in med 250 000 kronor, med villkoret att Malmö stad skulle göra detsamma. Kommunen gick till slut med på det. Men nu är pengarna slut.

– Vi har försökt ha en dialog med Malmö stad om fortsatt stöd, men stött på patrull. Det är såklart ingen mänsklig rättighet att få skattemedel, men det kommunen får ut av Cykelköket är värt mycket mer än det de ger, säger Bertil Björk.

Helst av allt hade Bertil Björk sett att Malmö stad gjorde Cykelköket till en permanent verksamhet.

– Det här handlar inte bara om Cykelköket. Det är ett generellt problem att så många verksamheter är på projektbasis. De får allmänna medel, startar upp och sen då? Många tvingas lägga ner.

Milan Obradovic (S), ordförande i tekniska nämnden i Malmö stad, beklagar att Cykelköket tvingas skära ner.

– Det är en bra verksamhet och cykling är viktigt för oss, men vi har tuff ekonomi just nu och har bara en viss mängd pengar att röra oss med.

Det är inte aktuellt att ge Cykelköket ett permanent uppdrag?

– Det är inget vi planerar. Tanken är att vi stöttar projekt i inledningsfasen. Sen får projektet hitta annan finansiering.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag tycker om att styra upp och bestämma”

Som barn mimade hon till Michael Jackson och Destiny’s Child framför spegeln. I sommar har hon fått hela Malmö att sjunga med. Veckans Skåneprofil är Suzanne ”Suuz” Naffah.

Skånes Fria

Kristianstad vill stoppa fler ensamkommande

Ensamkommande barn i Kristianstad riskerar att fara illa - kommunen har varken har personal eller boenden nog. Politikerna menar att kommunen inte kan ta emot fler barn just nu.

Skånes Fria

Solig satsning i Sala

I Sala och Heby har invånarna gått ihop med företag och det lokala energibolaget och bildat en egen solenergiförening.

Landets Fria

Stor ökning av solceller

Föranmälningarna om installation av solceller har ökat med 108 procent under de senaste sex månaderna, enligt Eon.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu