• Den nya tekniken förenklar många gånger då människorättsbrott ska bevisas. Samtidigt gör tekniken det också möjligt för myndigheter att samla information om personer som anses vara ett hot.
Fria Tidningen

Smarta telefoner bevisar människorättsbrott

Digital teknik – som satellitbilder, övervakningskameror, kroppskameror och smarta telefoner – spelar en allt viktigare roll i kartläggning av människorättsbrott runt om i världen.

Christof Heyns, FN:s särskilda rapportör för utomrättsliga och godtyckliga avrättningar, uppmanar FN och andra internationella organ att hänga med i utvecklingen när det gäller teknik och innovationer som kan användas för att utreda människorättsbrott.

– Nya informationsverktyg kan också motivera utredningar av människorättsbrott och leda till att ansvar utkrävs, säger Christof Heyns.

Javier El-Hage, chefsjurist vid Human Rights Foundation i New York, uppger att informations- och kommunikationsteknik spelar en enormt viktig roll i dokumentationen av allvarliga människorättskränkningar.

– Det gäller både civilas dokumentation av polisbrutalitet och utomrättsliga avrättningar i demokratiska samhällen som Tyskland och USA som i auktoritära regimer som i Kazakstan eller Venezuela där vittnen riskerar att avrättas om de dokumenterar polisbrutalitet, säger Javier El-Hage.

Även i Nordkorea, världens mest repressiva och slutna samhälle, har satellitbilder bidragit till att lokalisera fångläger och hjälpt till att avslöja exekutionsplutoners avrättningar.

Flera organisationer håller just nu på och utvecklar appar som journalister och människorättsaktivister kan använda för att larma vänner och kollegor om de befinner sig i fara. GPS-koordinater skickas automatiskt ut vid ett larm.

Men den digitala tekniken innebär också risker. Tekniken gör det bland annat möjligt för regeringar att lätt komma åt epost och andra meddelanden och särskilt rikta in sig på politiska motståndare, journalister och människorättsförsvarare och inkräkta i deras privatliv.

– Människors e-post och annan kommunikation kan användas emot dem, säger Christof Heyns.

– När man använder sociala medier för att organisera protester kan det leda till att myndigheterna uppfattar det som ett hot och överreagerar. Dessutom finns det en risk för att det som inte fångas på film inte tas på allvar. Vi måste akta oss för att anamma ett synsätt som innebär att om något inte finns dokumenterat digitalt så har det inte hänt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vattenproblemen som klimatmötet glömde

COP21

För de över 650 miljoner människor som tvingas leva med brist på rent vatten riskerar problemen att förvärras i takt med klimatförändringarna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu