• Ana Porss.
Göteborgs Fria

Kvinnlig vänskap över generationsgränser

Författaren Ana Porss är aktuell med romanen Blå Flicka som utspelar sig i Göteborg under 70- och 80-talen. – Den handlar främst om barnets behov av villkorslös kärlek, säger Ana Porss.

Ana Porss är läraren som började skriva i 40-årsåldern och som hunnit ge ut fyra romaner. Startskottet för författandet kom när Ana Porss släktforskande föräldrar fann att de hade en barnamörderska i släkten.

– Det var inte helt ovanligt att kvinnor tog sina barn ”av daga”, om de hade blivit utnyttjade och inte kunde försörja sig. Min släkting dömdes till döden år 1845 och jag blev fruktansvärt intresserad och drabbad av hennes öde, säger hon.

Ana Porss jobbade då heltid som lärare och var ensamstående förälder, men tog sig tiden att skriva om släktingens öde. Hon skrev på lov, helger och kvällar och skrivandet blev hennes stora fritidsintresse.

– Jag ville sätta mig in i hur livet hade varit för min släkting. Hon benådades och fick ett barn, annars hade jag inte suttit här nu.

I dag undervisar Ana Porss fortfarande i tyska, men jobbar deltid för att hinna skriva. Blå Flicka är hennes fjärde roman, men hon började skriva på den för ungefär 15 år sedan.

Berättelsen kretsar kring Margot och hennes liv från barndom till vuxen ålder. Det är ett liv som kantas av psykiska och sexuella övergrepp, självskadebeteenden och en ständig jakt på kärlek. Men när hon under en promenad i Slottsskogen träffar den nästan 60 år äldre Ella och de blir nära vänner kommer Margot till en vändpunkt.

Inspiration till Blå Flicka har varit den polsk-schweiziska psykologen Alice Millers teorier om hur barndomen styr våra liv. Miller menar att maktförhållandet som finns mellan barn och deras vårdnadshavare gör att barnet hela tiden anpassar sig efter de vuxnas behov och önskningar för att bli älskat.

– Barnet kan förändra sig för att vara till lags och blir då någon annan. Det är så Margot känner i boken – att hon måste anpassa sig, annars blir hon inte älskad. Hon slår ner upproret inom sig genom att skada sig själv.

Ana Porss skriver nästan alltid om kvinnor, ur ett kvinnligt perspektiv. I Blå Flicka skildrar hon kvinnlig vänskap över generationsgränserna, bland annat de starka banden mellan Margot och den betydligt äldre Ella.

– Ella är trygg i sig själv och kan ge Margot kärlek på olika sätt. Jag har själv haft sådana starka möten och ser det som att äldre kvinnor med livserfarenhet har mycket att ge de yngre.

Den psykologiska aspekten återkommer i alla Ana Porss romaner och det är det som inspirerar henne mest i sitt författarskap.

– Jag är en betraktare och använder verkligheten i mina karaktärer. Genom skrivandet försöker jag förstå mig på andra människor och livet, men även mig själv.

Blå Flicka utspelar sig i Ana Porss tidigare hemstad Göteborg.

– Det har varit roligt att få beskriva den tid när jag själv bodde i Göteborg – hur spårvagnarna såg ut, hur de lät och hur det såg ut i Haga på 70-talet, säger hon.

Arbetet med en femte roman är redan igång och även denna handlar om en kvinna och har en historisk koppling.

– Det blir ingen nutidsroman den här gången heller, utan den utspelar sig under det tidiga 1900-talet. Den kommer att kretsa kring moderskap.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sex dagar av scenkonst

Hallå där, Ann Mari Engel, kanslichef på Teaterunionen och generalsekreterare för Scenkonstbiennalen som arrangeras 26–31 maj i Malmö.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu