• Ungdomspjäsen Rose Rose Rose är en av alla föreställningar som visas under Scenkonstbiennalen.
Skånes Fria

Sex dagar av scenkonst

Hallå där, Ann Mari Engel, kanslichef på Teaterunionen och generalsekreterare för Scenkonstbiennalen som arrangeras 26–31 maj i Malmö.

Vad är Scenkonstbiennalen för något?

– Det är en stor festival med nästan 2 000 tillresta deltagare. Vi har valt ut ett antal föreställningar från både svenska och internationella scenkonstgrupper som kommer att visas. Det är ett sätt att visa upp hur mycket och varierande scenkonst det finns.

Vad ser du själv fram emot?

– Det kommer att vara spännande föreställningar, men även många intressanta seminarier. Vi har bland annat gäster från Iran som jobbar med både skådespelare och dockor. Det känns kul, för det är inte ofta man ser teater därifrån.

Många av föreställningarna har ett tydlig politiskt tema. Varför är det viktigt inom scenkonsten?

– Scenkonsten ska spegla samhället och det som är aktuellt i dag. Då är det viktigt att den vågar bredda sig och gå utanför ramarna.

En syrisk grupp har fått ställa in sitt besök efter att ha blivit nekade visum till Sverige. Hur ser du på det?

– Det är tragiskt att svenska ambassaden nekar folk att komma till Sverige. Det reses höga murar runt Europa just nu och det visas väldigt lite förståelse för värdet av internationella samarbeten inom kulturlivet. Händelsen kommer antagligen att komma upp under något seminarium.

Scenkonstbiennalen är ett samarbete mellan Teaterunionen och Malmö stadsteater, Malmö opera och Skånes dansteater. Föreställningar visas på scener över hela Malmö. Se program på www.scenkonstbiennalen.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu