• 274 kilometer. Så lång är Bulgariens gräns mot Turkiet. Förra året byggdes 33 kilometer taggtrådsstängsel och nu planeras för ytterligare 82 kilometer stängsel.
Fria Tidningen

FN kräver utredning efter dödsmisshandel av flyktingar

UNHCR kräver en utredning av att två irakiska flyktingar tros ha misshandlats till döds vid gränsen mot Bulgarien. Tidigare vittnesmål tyder på att det inte är första gången som bulgarisk gränspolis tar till våld.

Det var i mars i år som två irakiska flyktingar dog i samband med att de försökte korsa gränsen från Turkiet till Bulgarien. Enligt FN:s flyktingorgan handlade det om en grupp på 12 irakiska flyktingar som tillhör minoritetsgruppen yasidier som ska ha misshandlats och fått sina tillhörigheter beslagtagna av den bulgariska gränspolisen. De två personerna som senare dog hittades på den turkiska sidan av gränsen med svåra skador från misshandeln och var kraftigt nedkylda, vilket tros vara dödsorsaken. UNHCR skriver i ett pressmeddelande att de är oroade över händelsen.

”UNHCR uppmanar myndigheterna i Bulgarien och Turkiet att utreda den här allvarliga händelsen. Vi är i synnerhet oroade över brutaliteten som kan ha lett fram till dödsfallen av de här två personerna som var yazidier och som sannolikt hade flyktingstatus”.

Rapporter och vittnesmål som UNHCR har samlat in under 2014 tyder på att det är vanligt att flyktingar som försöker korsa gränsen mellan Turkiet och Bulgarien ”pressas tillbaka” av bulgarisk gränspolis. Misshandel eller att få sina tillhörigheter konfiskerade är inte ovanligt. UNHCR ser allvarligt på att Bulgarien planerar att sätta upp ytterligare 82 kilometer taggtrådsstängsel för att stoppa flyktingar att ta sig över gränsen. En majoritet av flyktingarna kommer från Syrien och med få lagliga vägar in i Europa tvingas de ofta ta till extrema metoder för att ta sig hit, skriver UNHCR.

”Vi har fått nödsamtal från människor, mestadels syrier, som har tvingats gå i flera dagar i hårt väder i avlägsna områden för att försöka nå Bulgarien. Att uppföra stängsel och skapa fler hinder istället för att ge ytterligare rättsliga vägar för att nå säkerheten i EU driver människor i behov av internationellt skydd till alltmer farliga situationer med, ibland, ödesdigra konsekvenser”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu