• Pegidas två demonstrationer i Sverige har mött stort motstånd och lockat få deltagare.
Stockholms Fria

Pegida ger upp i Stockholm

Rasistiska Pegida har ansökt om demonstrationstillstånd på Mynttorget på måndag men SFT erfar att gruppen ställer in.

På måndag skulle den antimuslimska rörelsen Pegida demonstrera på Mynttorget. Stockholmspolisens presstalesperson Lars Byström bekräftar att en ansökan om demonstrationstillstånd har kommit in. Men polisen har tidigare fått signaler om att det troligen inte blir något.

– Jag har pratat med dialogpolisen och det finns en del som tyder på att det inte blir av. Det är bara att titta på Linköping där det var 4-5 personer som deltog i demonstrationen, säger Lars Byström.

Och det bekräftas nu av organisationen själv. Så här skriver Pegida Scandinavia på Facebook: ”Pegida i Stockholm är inställt på grund av att arrangören där inte lyckats genomföra och organisera manifestationen. Polisen har inte gjort några fel eller försökt stoppa oss. Men Göteborg den 18 april och Uppsala den 16 maj genomförs.”

I Stockholm har en stor motdemonstration planerats sedan länge. 2 000 personer har skrivit på Facebook att de kommer att delta. David Gaharia är en av initiativtagarna och han blir inte förvånad. Pegida skulle ha demonstrerat i Stockholm redan den 9 mars men ställde in en vecka innan.

–Det visar att de har gett upp totalt. Det är andra gången i rad. Om inte i hela landet så har Pegida i alla fall gett upp i huvudstaden. Det visar att motstånd lönar sig.

Nu kommer troligen även motdemonstrationen att ställas in.

Det finns ingen mening att ha en motdemonstration mot något som har ställts in, säger David Gaharia.

I början av februari demonstrerade Pegida i Malmö och då kom ett 30-tal sympatisörer och 5 000 motdemonstranter. I Linköping i början av mars kom ett tiotal anhängare och 300-400 motdemonstranter.

– Det är viktigt att vi står upp, särskilt mot nya rasistiska organisationer och visar folkligt motstånd så att de inte får fäste och får växa ifred, säger David Gaharia.

Fakta: 

Pegida

• Pegida, ”Patriotiska européer mot islamiseringen i väst”, startade i tyska Dresden i slutet av 2014 och har arrangerat demonstrationer där varje måndag, som mest med 17 000 deltagare.

• Rörelsen har haft svårt att etablera sig i andra städer. Sedan januari har Pegida krympt. I februari deltog runt 5 000 personer i en demonstration i Dresden.

• I december startade Pegida Sverige av konstgalleristen Henrik Rönnquist som bland annat dömts för hets mot folkgrupp efter att ha ställt ut Dan Parks verk. Pegida Sverige har hittills hållit två demonstrationer.

Källor: Skånes Fria Tidning, Expo, DN

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu