• Moriskan i Malmös Folkets park.
Skånes Fria

Hård kritik riktas mot klubbvakters agerande

En säker zon där ingen bryr sig om hur du ser ut. Så beskrevs fredagens evenemang på Moriskan i Malmö. Flera besökare vittnar nu istället om våldsamt bemötande av vakterna och hur de blev avvisade från toaletten på grund av sitt utseende.

Fredagen den 13 februari ordnades queerklubben Tomboy på Moriskan i Malmö.

Klubben som firade tio år var välbesökt och utanför damtoaletten i källaren stod många och väntade på sin tur. När kön växte sökte sig flera till herrtoaletten. Där blev de stoppade av en vakt som enligt vittnen bara släppte in alla som såg ut som män. ”Det kanske är en queerklubb där uppe, men här nere är det damernas och herrarnas som gäller”, ska vakten ha sagt till besökarna.

Vakten kallade på ytterligare tre vakter som alla ställde sig utanför toaletten och började peka ut vilka som fick komma in och vilka som fick vänta utanför. Flera gäster, däribland transpersoner, ifrågasatte vakterna. De blev då hänvisade till handikapptoaletten.

– Det är sjukt att fyra vakter ska få bestämma könstillhörighet på alla som är på en queerklubb, säger en besökare som kallar sig för Kalle.

Kalle beskriver hur han kom ner till toaletten och såg sina vänner stå och prata med vakterna. När han kom fram till dörren knuffade vakterna undan Kalles vänner för att han skulle få fri passage till toaletten.

– Jag ville inte ens gå på toa! Jag frågade vad de höll på med och då körde de upp mig mot väggen och skrek på mig, säger han.

Han sa emot vakterna eftersom han inte tyckte att deras beteende var okej. Kalle blev då utkörd från klubben.

Efter fredagens händelser har Moriskan fått flera mejl med klagomål.

– Det är viktigt att vara nyanserad och inte bara säga att vakterna är dumma i huvudet, men om det är sant att de ifrågasatte folks sexualitet så kommer jag att ha en dialog med vakterna, säger Jonas Jarl, vaktansvarig på Moriskan.

Har ni haft problem med dessa vakter förut?

– Nej det skulle jag inte säga att vi har, vi har haft väldigt bra samarbeten med vakterna, som inte använder våld i övermått.

Är det acceptabelt att de kör upp gäster mot väggen och slänger ut dem?

– Vakterna får hålla fast och hindra våldsverkare vid extrema situationer men om man inte varit våldsam ska man heller inte behöva bli avvisad. Jag är ytterst ansvarig för vakterna och kan jag inte få ihop våra vakter med den representationen vi vill ha så är det ju ett misslyckande, säger Jonas Jarl.

Toaletter är ett prioriterat område för ordningsvakter på nattklubbar, eftersom det ofta förekommer våld och försäljning av droger där. Däremot finns inga direktiv om att vakterna ska avvisa folk från toaletten på grund av könstillhörighet.

Ellen Belmore blev nekad att gå på herrtoaletten och tycker att vakternas agerande är oacceptabelt.

– Det handlade inte bara om att de stod vid toaletterna, utan att de kändes så hotfulla. Hade jag blivit trakasserad den kvällen hade jag aldrig vänt mig till dem. Deras närvaro kändes bara som ytterligare ett hot, säger hon.

Även Ivy Banda är kritisk mot vakternas agerande. När hon hade gått in på toaletten och låst om sig så var det en vakt som låste upp dörren utifrån och ryckte upp den.

– Jag frågade vad han höll på med. Han svarade att ”det här är en herrtoalett”. Hur kan han veta att jag inte är en han? säger Ivy Banda.

Hon försökte prata med någon ansvarig för klubben men blev hela tiden hänvisad vidare.

– Jag tänkte, är det här en gayklubb? Jag skulle inte tro det!

Tomboy har sökts för en kommentar men vill inte uttala sig innan de har diskuterat saken med Moriskan. Jonas Jarl ska träffa de berörda vakterna nästa vecka och prata om händelsen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu