Eslöv hårdast drabbat av moskéattacker | Fria.Nu
  • Samir Muric, ny ordförande i islamska föreningen i Eslöv, har själv utsatts för hot tidigare på grund av sin religion, men attackerna mot församlingen är något helt nytt.
Fria Tidningen

Eslöv hårdast drabbat av moskéattacker

Moskén i Eslöv är en av de moskéer som drabbades hårdast av attacker under förra året. Samir Muric är den som nu leder församlingen genom den svåra tiden.

Under halloweenhelgen förra året kom den första vandaliseringen mot moskén i Eslöv. Då hade någon krossat samtliga rutor på lokalen och tryckt in kondomer i fönsterkarmarna.

Några veckor senare kom andra attentatet. Då hade förövaren förstört två av rutorna igen och sprejat över skylten ovanför dörren. Genom de trasiga fönsterrutorna hade någon kastat in ölflaskor som nu låg utspridda och sönderslagna i lokalen.

– Någon eller några känner hat mot oss, säger Samir Muric, som är nytillträdd ordförande för islamiska föreningen i Eslöv.

Han är själv till stora delar uppväxt i Eslöv, har bott här i femton år. Nu är han 25, är gift, har en dotter på snart tre år och jobbar som lärare på kommunala skolan.

– Jag trivs i Eslöv. Det är inte som i en stad där det händer massa grejer, men jag känner mig hemma här – i alla fall tills alldeles nyligen, säger han eftertänksamt.

Attackerna har tagit på krafterna för alla i församlingen och nu måste han som ordförande axla ansvaret och leda gruppen igenom svårigheterna. För tillfället är moskén helt stängd. Den är fortfarande inte sanerad efter det tredje och senaste attentatet som skedde den 29 december i år då någon orsakade en kraftig brand i lokalen.

– Trots att fastighetsägaren hade bytt till jättetjocka glas som är svåra att förstöra så hade någon lyckats göra hål i dem och troligen kastat in något som brann, säger han.

Lyckligtvis är brandstationen nära lokalen och brandpersonal lyckades släcka innan lokalen var övertänd.

Polisen rubricerar det hela som mordbrand eller skadegörelse. Men det finns ingen misstänkt eller någon gripen för händelserna.

– Det är dystert för vi har ingen lokal att vara i. För tillfället har vi fredagsbönen i tillfälliga lokaler i kommunens samlingslokal. Vi vet inte riktigt vad som ska hända, om vi ska leta nya lokaler eller om våra gamla ska renoveras, säger han.

Mitt i det svåra läge som församlingen befinner sig i har också många privatpersoner hört av sig och gett sitt stöd och fördömt attackerna. Kommunen har tagit initiativ till en arbetsgrupp där olika parter ingår för att öka säkerheten och få ett slut på attackerna. Gruppen Tillsammans för Eslöv har över 700 anhängare på Facebook och ordnar regelbundet evenemang mot hatet och för religionsfrihet och tolerans.

– Vår moské blev kärleksbombad efter attentaten. Det uppskattas jättemycket. Många har kommit förbi lokalen och sett hur det ser ut och gett sitt stöd till oss, det betyder mycket, säger Samir Muric.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu