Fria Tidningen

Argentina förbjuder transfetter

En ny lag som förbjuder transfetter i industriellt bearbetade livsmedel har antagits i Argentina. Det förväntas förbättra landets folkhälsa påtagligt.

– Det här är ett viktigt steg i förhindrandet av hjärt- och kärlsjukdomar eftersom det har bevisats att dessa fetter är skadliga för hälsan, säger Lorena Allemandi, chef för den argentinska delen av InterAmerican Heart Foundation.

– De ökar det dåliga kolesterolet och reducerar det goda.

Transfetter är vanliga i bearbetad mat då de gör maten billigare och förlänger hållbarheten. Argentina gör nu som flera andra länder, till exempel Norge och Island, och förbjuder så gott som helt transfetter. Processen påbörjades i december 2010 när livsmedelsindustrin fick två år på sig att reducera transfettet i vegetabiliska oljor och margariner respektive fyra år på sig för att reducera det i övriga livsmedel. Lagen som trädde i kraft den 10 december begränsar transfettsyror i processad mat till två procent av det totala i fallet för vegetabiliska oljor och margariner och till fem procent i andra livsmedel.

– Det skulle kunna rädda 1 500 liv och förebygga omkring 2 800 hjärtattacker varje år, säger Sebastián Laspiur, från argentinska hälsoministeriet.

Förbudet kommer också att gynna samhällets mest marginaliserade grupper, menar han, då dessa tenderar att konsumera produkter innehållande mer transfetter då dessa är billigare och många gånger mer lättillgängliga. Vegetabiliska oljor rekommenderas nu som ett nyttigt alternativ till transfetter och statliga institut arbetar på att hitta billiga alternativ till härdad olja.

Fakta: 

Transfetter

Transfettsyror skapas när vegetabiliska oljor härdas. Detta görs för att flytande oljor ska övergå till fast form för att förhindra dem från att härskna.

I kött och mejeriprodukter finns transfett naturligt. Fettet i sin rena form används framförallt i industriellt bearbetade livsmedel.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 25 procent om bara fem gram transfett per dag konsumeras.

Källa: IPS

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu