• Den senaste tidens skogsbränder i Australien har gått hårt åt koalorna. Många har dött i bränderna och de som har överlevt har ofta svåra brännskador, inte minst på tassarna.
Fria Tidningen

Tusentals skickade vantar till brännskadade koalor

Gensvaret blev enormt då djurhjälpsorganisationen International Fund for Animal Welfare, IFAW, bad allmänheten om hjälp att sy bomullsvantar för de koalor vars tassar skadats i skogsbränder. Tusentals vantar, så många att organisationen ännu inte hunnit räkna dem, kom in.

– Folk har varit oerhört hjälpsamma och det är storartat hur många som hjälpt till, säger Adrian Hiel, kommunikationschef för IFAW.

Det var förra onsdagen som IFAW påbörjade en kampanj för att hjälpa de koalor som drabbats i de omfattande skogsbränder som bröt ut i södra Australien, Victoria och New South Wales i förra veckan. Koalor rör sig långsamt och hinner inte fly undan bränder. Många dog i bränderna och flera skadade sina tassar.

Ett mönster för hur vantarna, som fungerar som bandage skulle sys, av till exempel bomullslakan, lades ut på organisationens hemsida och medierna plockade upp kampanjen. Eftersom vantarna fungerar som bandage behöver de bytas ofta och det är anledning till att väldigt många behövts. De vantar IFAW fått in har sedan skickats till veterinärer och viltvårdare som tar hand om koalorna, berättar Adrian Hiel.

– Deras händer måste läka så de behöver vantarna. När de går ut i det vilda igen tar vi självklart av dem.

Trots att IFAW enbart frågade om vantar i Australien spred sig vädjan i sociala medier och koalorna har fått in vantar från Europa, USA och Kanada. En man i Belgien erbjöd på fredagen 4000 vantar men då hade organisationen redan tillräckligt.

– Det har varit en otrolig respons, säger Adrian Hiel och berättar att de fått in tusentals vantar och nu har mer än tillräckligt för att hjälpa alla.

Men hotet mot koalorna är ändå i ett längre perspektiv överhängade:

– Klimatförändringarna gör skogsbränderna värre. Men det gör mig oerhört optimistisk inför framtiden att vi lever på en planet var människor är villiga att visa medkänsla och göra någonting för att hjälpa.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu