• Journalisten och författaren Henrik Arnstad tror att SD kommer att gynnas av extravalet.
  • SD meddelade på tisdagen att de tänkte fälla regeringens budget, och ser extravalet som "en folkomröstning om invandringen".
Fria Tidningen

”Fascismen fortsätter att underskattas”

Sverigedemokraterna fällde regeringens budget och statsministern meddelade att det blir extraval i mars.

– De enda som vinner på utvecklingen är fascismen, alltså Sverigedemokraterna, säger Henrik Arnstad, journalist och författare.

När det på onsdagen stod klar att Alliansens budget vunnit med hjälp av Sverigedemokraternas röster meddelade statsminister Stefan Lövfen att det blir extraval i mars. SD själva väljer att se valet som ”en folkomröstning om invandring”.

– Så får man absolut inte se det. Det handlar egentligen inte om invandringen, vad de vill åstadkomma är en fascistisk pånyttfödd nation, säger journalisten och författaren Henrik Arnstad, som bland annat skrivit boken Älskade fascism.

Många är de olika statsvetare, forskare, och politiker själva som under de senaste dagarnas kaos har gått ut och sagt att systemet i Sverige inte längre fungerar. Majoritetsregeringarnas tid är, om inte förbi, så i alla fall en bit bort. Den relativt nya idén om två tydliga block håller på att falla sönder.

– Ett sätt att se på det är att det nu är tre block: vänstern, högern och Sverigedemokraterna. Ett annat sätt är att det är två nya block – det demokratiska och det antidemokratiska, säger Arnstad.

Vad som händer vid extravalet går bara att spekulera i, men Henrik Arnstad tycker sig inte se något nytänkande och tror på en repris av den valrörelse som avslutades för knappt tre månader sedan. Ett valresultat på 20 procent av rösterna på SD skulle inte förvåna honom. Framförallt är det från Moderaterna Arnstad tror rösterna kommer att komma, liksom vid valet i september.

Och blir det som många tror ingen egen majoritet för vare sig de rödgröna eller alliansen, och SD fortsätter att agera som utlovat att fälla varje budget som inte går deras invandringspolitik till mötes, återstår två alternativ. Samarbeta över blockgränserna, eller samarbeta med SD. Här finns det paralleller att dra till andra länder. Henrik Arnstad menar att det finns starka röster inom högern om att närma sig det hållet.

– Norge är någonting som många sneglar på, att hitta ett sätt att inlemma ett högerradikalt parti i en borgerlig politik. Där går det ganska bra, men Sverigedemokraterna är något annat. De är inte högerradikaler, de är fascister. De har en plan om att först ta hand om vänstern och sedan högern. Man kan inte kontrollera dem på samma sätt som högerradikaler.

Inom SD är det rörigt i leden med en sjukskriven partiledare. Arnstad tror inte att Åkesson kommer tillbaka igen, men är förvånad över vilka krafter som tagit över.

– Den ideologiska resan partiet har försökt göra från fascism till socialkonservatism, eller populism som vissa pratar om, är över. Det vi ser nu är en återradikalisering. Men de framstår som kusligt kompetenta, och fascismen fortsätter att underskattas.

Arnstad är också orolig för att när självförtroendet inom fascistiska kretsar ökar – ökar också risken för fascistiska terrordåd. Att grupper, eller enskilda individer, helt enkelt går från ord till handling.

För att undvika att SD faktiskt fortsätter öka menar Henrik Arnstad att det på kort sikt handlar om att medvetandegöra demokratins värdegrund. På lång sikt handlar det om att göra något som vänstern inte har lyckats med på decennier – och som Moderaterna lyckades med en kort tid genom omvandlingen till ”Nya Moderaterna” men som nu är förbi med Reinfeldt-erans slut.

– Det man gör är att skapa egna narrativ – en berättelse om vilket samhälle vi ska skapa som människor kan förstå och relatera till. Ett tydligt exempel är Per Albin Hanssons folkhemstal. Sverigedemokraterna har en sådan berättelse, och människor förstår den och tycker att det är trevligt att ha den att ty sig till.

Men kanske håller något på att förändras i synen på Sverigedemokraternas väljare också. Något som ofta har lyfts fram i debatten som förklaring till stödet för SD är ett allmänt missnöje och politikerförakt hos SD-väljarna. Men en ny undersökning från Linköpings universitet konstaterar att så inte är fallet. SD-väljarnas missnöje med det politiska etablissemanget skiljer sig inte nämnvärt från andra väljares. Det som är utmärkande för SD-väljarna är istället deras extremt intoleranta och främlingsfientliga attityder. Henrik Arnstad är inte förvånad.

– Att de är stackars missnöjda, arbetslösa män i småorter, det är klassförakt. De är inte korkade idioter som inte är medvetna om vad de röstar på.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu