• Tre år tog William Hellström och Robert Jallinder i Vita Bergen på sig för att få till sitt debutalbum. I kväll står de på Pusterviks scen.
Göteborgs Fria

Vita Bergen trivs bäst på hemmaplan

Vita Bergen är trots namnet inget Stockholmsband. Den skivdebuterande duon består av göteborgarna William Hellström och Robert Jallinder. I kväll står de på Pusterviks scen.

Ur en känsla av frustration och alienation föddes Vita Bergen. William Hellström och Robert Jallinder pluggade på Handelshögskolan i Stockholm men kände att de där inte fick utlopp för sin kreativitet.

– Det kändes som att allt där var fel för oss just då. Vi behövde komma bort från alltihopa och musiken var vår utväg därifrån, säger William Hellström, som nu är tillbaka i Göteborg, medan Robert bor kvar i Stockholm med sin tramporgel.

Debutspelningen skedde på Yaki Da för ett drygt år sedan, och sedan dess har uppmärksamheten kring bandet växt. Efter att ha spelat in en demo stod stora skivbolag på kö för att signa Vita bergen, som dock valde att samarbeta med det lilla indiebolaget Telegram Studios, vilka tidigare har haft framgång med artister som Håkan Hellström, Markus Krunegård, Anna Järvinen och Goat.

– Fördelarna är att vi får göra precis hur vi vill och att alla vill göra roliga saker tillsammans. Ja, vi kunde ha blivit rika om vi valt annorlunda, men då hade alla våra låtar låtit likadant och det ville vi inte, förklarar William.

Inspelningen av den sjävbetitlade debuten har tagit sin tid. William och Robert har under tre års tid skrivit låtar som de sedan spelat in i en kvarn i Östergötland.

Är ni perfektionister?

– Ja absolut! Vi hade 170 spår på en låt. I vanliga fall brukar man ha 20–30 stycken, så där fick sig vår mixare en chock. Vi är väldigt nöjda med resultatet. Det blev precis så vi tänkte att det skulle bli.

När Vita Bergens musik beskrivs är det alltid en sak som finns med, referenser till det kanadensiska bandet Arcade Fire.

– Vi har absolut lyssnat på Arcade Fire, vi är ju generationen som växte upp till Funeral och Neon bible. Däremot tycker jag att vi har ett väldigt annorlunda melodispråk som är mer böljande och glimrigt och inte lika rakt, säger William, och tillägger att de även inspireras av David Bowie, Velvet Underground, Wolf Parade, Nirvana, Bob Dylan, Flaming Lips och Broder Daniel.

Något av en releasefest för skivan blir kvällens spelning då Vita Bergen är förband till Markus Krunegård. Konserten är redan slutsåld, berättar Wiliam, som ser fram emot kvällen:

– Det blir en show att räkna med. Vi är ju väldigt hemmakära och det är kul när vi har våra närmsta kompisar i publiken. Vi är precis hemkomna från lite spelningar i Finland så det är kul att folk pratar svenska i alla fall.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu