Krönika: Jag är inte ditt alibi | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Krönika: Jag är inte ditt alibi

Jag upplever att rasistiska uttryck har ökat de senaste åren. Jag hör vita personer som slänger sig med ord som neger, svartskalle och blatte som en vanlig del av sitt språk. Ofta som förolämpningar eller som nedsättande beskrivningar.

Detta är något som skaver rejält för mig som rasifierad. Jag brukar som regel påpeka och säga ifrån när någon använder sig av sådant uttryck, ofta med ett vänligt “Ursäkta, men det där var

kanske lite klumpigt sagt, det är ett rätt kränkande/ rasistiskt utryck”

Har jag tur inser personen att så är fallet, ber om ursäkt och världen är en vettig människa rikare.

Men väldigt ofta så möts jag av total oförståelse och orden:

“Men jag har en kompis som är svart och hen tycker att det är helt lugnt att jag säger så”

Suck. Detta är en så vanlig argumentation att jag får ta sats varje gång för att orka diskutera det felaktiga i det. Vad du gör när du säger så i försvar är att använda du använder din rasifierade kompis som ett alibi för att rättfärdiga vad du säger och gör. Som ett slags alibiargument typ.

Jag kan inte ens beskriva hur trött jag är på att höra alibiargumentet användas när jag pekar ut rasistiska uttryck. Låt mig börja med att säga att jag mest av allt vill skalla en vägg och vråla i frustration över den respektlöshet som det innebär mot mig och andra rasifierade. Men jag blir också arg över att människor använder detta som ett argument för att slippa granska sig själva.

Ett slags get-out-of jail- card där man kan slänga sig med rasistiska fördomar utan att behöva stå till svars över det eller fundera över att man beter sig som ett första klassens rövhatt. För så länge man har en vän, en bekant eller till och med en väns vän som är okej med att bli kallad neger innebär det att man kan använda detta ord mot alla rasifierade, oavsett vad de personligen tycker. Genom att som vit person använda alibiargumentet slipper man ta hänsyn, det är den enkla sanningen.

Jag har själv varit med om att vänner och bekanta använt mig som alibi för att komma undan med uttryck, både på nätet och i den verkliga världen. Ofta får jag höra om det på omvägar där folk säger att jag är okej med saker jag oftast inte är. De personerna skriver snabbt ur sig från min bok. För jag är aldrig okej med att användas som ett alibi.

Jag argumenterar och diskuterar gärna men jag vill göra det själv. Så, kära medmänniskor. Sluta använda alibiargumentet. Sluta använda era rasifierade vänner som ursäkt för att slänga er med kränkande uttryck.

Ta den vettiga vägen istället: Om någon påpekar att ni uttrycker er rasistiskt, sluta med det.

Visa lite hänsyn.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Filmfestival med samiskt tema

Ett huvudtema för Göteborgs filmfestival är samisk film. En av filmerna som visas är Sameblod av Amanda Kernell.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu