Hon vill locka fler kvinnor till advokatyrket | Fria.Nu
  • ”Som kvinnlig försvarare blir man sällan en i gänget”, säger Solveig Sörlien som i våras öppnade världens första kvinnliga försvarsadvokatbyrå.
Fria Tidningen

Hon vill locka fler kvinnor till advokatyrket

En medelålders man som kör Porsche, hänger på Stureplan och har backslick – så beskriver Solveig Sörlien nidbilden av hur en försvarsadvokat ser ut. I våras öppnade hon världens första kvinnliga försvarsadvokatbyrå och förhoppningen är att locka fler kvinnor till yrket.

– Vi vill bredda bilden av yrket, så att när man tänker på en advokat är det inte självklart att det är en man utan lika gärna kan vara en tant eller en ung tjej, säger Solveig Sörlien.

Sveriges advokatkår består av en samling män, av de 4550 aktiva advokaterna är endast 25 procent kvinnor, alltså motsvarande 1 273 stycken. Dystra siffror för en juristkår där det inom andra yrken råder nästintill könsbalans – inom åklagarkåren är 58 procent kvinnor och 57 procent av domarna i Sveriges domstolar är kvinnor, visar siffror från Domstolverket. Men inom advokatyrket är trenden den motsatta, något som märks tydligt på arbetsplatserna menar Solveig Sörlien.

– Som kvinnlig försvarare blir man sällan en i gänget. Männen håller ihop på nåt sätt och det kan till och med hända att man blir lämnad på lunchen, säger hon.

Själv har Solveig Sörlien jobbat som åklagare under största delen av sitt yrkesliv men bytte bana för fyra år sedan och blev brottmålsadvokat. En värld som hon beskriver som väldigt ”grabbig”, både eftersom de flesta personer som åtalas för brott är män och för att advokatkåren till största del utgörs av män. Dessutom har advokatyrket ett rykte om sig att vara ett högstatusjobb där pengarna flödar, något som ytterligare förstärker bilden av försvarsadvokaten som just en rik man.

– Det är ju inte så att alla advokater är särskilt rika, det är jättesvårt att tjäna mycket pengar, bara några få procent av brottsmålsadvokaterna tjänar massa pengar. Jag tycker att det är så konstigt att yrket har fått det ryktet. Det är ju en helt värdelös bild av ett jätteviktigt arbete som många gånger handlar om mänskliga rättigheter.

I våras startade hon Krim advokater tillsammans med sju andra kollegor, som är världens första försvaradvokatbyrå för personer som definierar sig som kvinnor . De företräder alla typer av brottmål – från rattfylleri till grova brott som våldtäkt och mord. Men fortfarande märker Solveig Sörlien en skillnad i vilka mål hon får företräda. Trots att hon är försvarsadvokat tilldelas hon ofta jobb som målsägarbiträde medan jobbet som försvarare för det mesta går till en man.

– Det är ju domstolarna som gör förordnandet och där är det fortfarande väldigt traditionella strukturer som styr. När jag blir tilldelad ett jobb är det ofta som målsägarbiträde medan män ofta får jobb som advokater. Men vad är det som säger att bara för att den åtalade är man ska han automatiskt föredra en manlig försvarare?

Nu hoppas hon att Krim advokater ska bli en byrå som står sig över tid och som ska kunna locka fler kvinnor att bli försvarsadvokater. Hon vill också att fler jurister ska få upp ögonen för humanjuridiken.

– De stora affärsbyråerna kan betala så himla mycket pengar och sväljer stora delar av juristkåren. Jag vill att fler ska få upp ögonen för humanjuridiken och vilja jobba inom den. Förhoppningsvis kan vi vara ett inspirerande exempel.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu