”Det känns skönt att det är över” | Fria.Nu
  • Bail hearing for Greenpeace International activist Dimitri "Dima" Litvinov (from Sweden / USA) at the Regional Court of Murmansk. Dimitri Litvinov is one of the 'Arctic 30' who are now in custody charged with piracy, punishable for up to 15 years in prison, following a peaceful protest against Arctic oil drilling.
Fria Tidningen

”Det känns skönt att det är över”

Dima Litvinov satt två månader i ryskt fängelse, efter att ha deltagit i en Greenpeace-aktion mot rysk oljeborrning i Arktis i fjol. I snart ett år har han levt ovisshet i väntan på att ryska myndigheter ska utreda händelsen, men i veckan kom beslutet: utredningen är avslutad och inget åtal väntar.

Hur känns det nu?

Den viktigaste känslan är lättnad för nu vet jag att ingenting längre hänger över mig och mina kamrater. Vi blev frisläppta efter att Putin utfärdat en amnesti åt oss men vi har fortfarande varit misstäntka för brott under det här året som utredningen har pågått – så det känns väldigt skönt att det är över nu.

När ni först greps i september i fjol blev ni anklagade för sjöröveri och fick höra att ni riskerade 10 år i fängelse, vad tänkte du då?

Det var en schizofren känsla – å ena sidan tänker man att inte ens i Putins Ryssland kan myndigheterna låsa in 30 människor från 18 länder i 10 år för ett brott som aldrig begåtts – men å andra sidan hör man från våra jurister att det aldrig har hänt att någon som blivit anklagad för brott bara släpps fri. Jag hade en stor klump i magen i stort sett hela tiden.

Hur ser du på att utredningen har pågått i åtta månader efter att ni blev frisläppta?

Det har aldrig handlat om någon juridisk process utan har hela tiden varit ett politiskt beslut – där politikerna och oljeindustrin har velat tysta diskussionen om oljeborrningen i Arktis. Från makten i Ryssland har det varit en oproportionelig överreaktion.

Hur har det här påverkat ditt eget engegemang som aktivist?

Självklart kommer jag att fortsätta att protestera mot oljeborrningar i såväl Ryssland som i resten av världen. Om jag inte skulle göra det vore det som att lämna över hela jorden i händerna på Shell och Statoil. Greenpeace kommer så klart också att fortsätta med sina aktioner.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu