Miljöpartiet vill se oberoende utredning i Xinjiang-provinsen | Fria.Nu
  • Uigurer protesterar mot Kinas övergrepp i Xinjuang-provinsen under en demonstration i Stockholm 2009.
Fria Tidningen

Miljöpartiet vill se oberoende utredning i Xinjiang-provinsen

Förföljelsen av de muslimska uigurerna i nordvästra Kina fortsätter att trappas upp och svenska Amnesty ser allvarligt på situationen. Nu begär Miljöpartiet att MR-organisationer ska få tillträde att göra oberoende utredningar av läget.

Under den senaste tiden har förföljelsen av de muslimska uigurerna i Xinjiang-provinsen i norra Kina trappats upp. De kinesiska myndigheterna driver enligt Amnesty International hundratals häkten, inklusive så kallade svarta fängelser, där tusentals personer hålls godtyckligt frihetsberövade. Tortyr, i vissa fall med dödlig utgång, är en etablerad bestraffningsmetod i dessa häkten. Men situationen är svår att överblicka eftersom få rapporter når ut. Nu begär Miljöpartiet att MR-organisationer ska få tillträde att göra oberoende utredningar i området.

– Vi ser med oro på den utveckling som har varit i Xinjiang-provinsen där den etniska och religiösa diskrimineringen av uigurer ökar. Det är viktigt att lyfta frågan och sätta press på Kina, säger Valter Mutt utrikespolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Madelaine Seidlitz, jurist på svenska Amnesty, håller med om att situationen är oroväckande.

– Situationen i provinsen är väldigt dålig – uigurer har utsatts för kränkningar sedan 80-talet men läget har förvärrats. Vi kan konstatera att det rör sig om rena övergrepp och trakasserier som går ut över hela deras vardag. Det finns stora inskränkningar i möjligheten att utöva sin religion, tala sitt språk och utöva sina traditioner.

Hon berättar om hårda repressalier för uigurerna om de bryter mot förbuden, där det mildaste kan vara att bli avstängd från jobbet och de grövsta är att bli arresterad och gripen utan en rättvis rättegång och där tortyr i fängelserna är vanligt. Försämringen har varit slående sedan elfte september 2001, då kriget mot terrorismen startade, menar Madelaine Seidlitz.

– Kina använde den händelsen som grund för att peka ut uigurerna som terrorister och situationen förvärrades betydligt.

Vad tycker du om att Miljöpartiet nu begär att Kina ska öppna upp för oberoende utredningar av läget i provinsen?

– Jag kan inte kommentera begäran som sådan men generellt kan jag säga att oberoende utredningar är något som behövs i alla länder där det pågår kränkningar av mänskliga rättigheter och transparens är så klart alltid önskvärt. Myndigheterna måste också upphöra med att hindra journalister från att utföra sitt yrke och rapportera om situationen i regionen, vilket sker idag genom det stora antal kontroller och hinder som påläggs yrkeskåren, säger hon.

Valter Mutt tycker att det är viktigt att belysa situationen i Xinjiang-provinsen.

– Kinas allt större betydelse för svenska företag får inte leda till att vi håller tyst när mänskliga rättigheter förtrampas. Förhoppningsvis sänder det här en signal till den kinesiska ledningen om att vi ser vad ni gör, säger han.

Fakta: 

Fakta:

Xinjiang är en av Kinas fem autonoma regioner och har totalt cirka 20 miljoner invånare, varav omkring hälften är uigurer, en huvudsakligen muslimsk folkgrupp som talar ett turkiskt språk. Regionen har stora oljereserver och är Kinas främsta producent av naturgas. Ekonomin har vuxit kraftigt i provinsen, men uigurer har svårt att konkurrera om de nya arbeten som skapats eftersom de saknar utbildning och kunskap i det kinesiska språket.

Källa: TT

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu