Krönika: Hotet om våldtäkt växer på sommaren | Fria.Nu
  • Anna Erlandsson.
Göteborgs Fria

Krönika: Hotet om våldtäkt växer på sommaren

Jag känner mig inte säker under sommarnätterna och för det vill jag sparka våldtäktskulturen och patriarkatet i ansiktet, skriver Anna Erlandsson i en krönika.

Jag önskar̊ att jag kunde njuta av sommaren i fulla drag men det kan jag inte. Sommarnanätter då jag åker hem själv är jag alltid på min vakt, mycket mer än vad jag är på vintern. Överfallsvåldtäkter ökar på sommaren, det är ett känt faktum. Enligt Brottsförebyggande rådets rapport Våldtäkt – en kartläggning av polisanmälda våldtäkter från 2005 begås en tredjedel av överfallsvåldtäkterna under sommarhalvåret.

Detta inverkar på mitt liv rejält.

Jag är inte bara mer vaksam, jag tänker också ett extra varv över vad jag har på mig. Är jag ute själv på kvällen så tar jag inte klackar. Jag tar hellre gympaskor för att kunna springa snabbt. Jag skippar mina älskade korta kjolar och tar jeans om jag ska ned på krogen. Trots att det är så varmt att byxorna klibbar ihop i skrevet.

Jag klär mig inte säkert för att jag vill eller ens för att jag gillar det. Men jag vill inte ha på mig något som kan tolkas som en inbjudan till våldtäkt. Detta är våldtäktskultur och patriarkatet i en fin liten ask, den som pekar på mig som kvinna och tvingar mig att ta ansvar för hur jag ser ut. För att våldtäktsmän inte kan kontrollera sig. Jag hatar seriöst att jag gör detta mot mig själv för jag vet att det egentligen inte spelar någon roll.

Jag var i Sydkorea för några år sedan. Det slog mig hur vanligt det var med klänning och kjol där, nästan alla tjejer hade det, och jag tog glatt efter och njöt verkligen för det kändes genomtryggt att gå med kjol. Senare fick jag förklarat för mig hur det var. En kjolbärande kvinna som blir våldtagen har större chans att få rätt i en domstol jämfört med en kvinna som bär jeans. Orsak? Jeans är svårare att få av för en våldtäktsman. Alltså måste kvinnan ha hjälpt mannen att få av henne byxorna vilket skulle innebära att hon var villig. Alltså ingen våldtäkt.

Det finns inget sätt jag som kvinna kan klä mig på för att motverka våldtäktskultur, särskilt inte på sommaren. Synen på våldtäkter i Sverige och den skuld som det läggs på kvinnan i det hela gör mig inte tryggare. I juni friade hovätten den man som var åtalad för våldtäkt mot en kvinna i Lund. Orsaken var delvis att mannen inte hade förstått att kvinnan verkligen menade nej trots att hon upprepade gånger sa det. Han fattade inte att ett nej är ett nej. Han uppfattade det inte som en våldtäkt.

Våldtäktskulturen är inte mitt ansvar som kvinna att ta hand om och det är aldrig mitt fel om jag blir våldtagen. Men det är min börda att hantera och min skuld att jobba vidare med efteråt. Jag känner mig inte säker under sommarnätterna och för det vill jag sparka våldtäktskulturen och patriarkatet i ansiktet.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Filmfestival med samiskt tema

Ett huvudtema för Göteborgs filmfestival är samisk film. En av filmerna som visas är Sameblod av Amanda Kernell.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu