Hallå där... | Fria.Nu
  • Svante Tidholm
    Svante Tidholm.
Fria Tidningen

Hallå där...

...Svante Tidholm, projektledare för nystartade FATTA MAN, som ska arbeta med att förändra normer kring manlighet och sexualitet.Vad är FATTA MAN?

– Det är en satsning inom FATTA* som möjliggör för pojkar och män att ta ansvar och vara del av den positiva förändringen för samtycke i praktik och lagstiftning och en manlighet utan sexualiserat våld.

Varför behövs ett sådant här projekt?

– Enligt BRÅ är 98 procent av dem som misstänks för sexualiserade brott män. Därför är det avgörande att vi engagerar pojkar och män att vilja ta ansvar och inkluderar dem i att vara en del av den positiva förändringen och skapa nya normer kring sex, sexualitet och våld.

På er webb uppmanas killar och män att berätta sina egna historier kring övergrepp och sexuellt våld. Vad betyder det att kunna dela med sig av sina erfarenheter?

– Ett av manlighetens största problem är känslomässig isolering. Vi tror att vi måste börja våga berätta för varandra om hur normerna slår mot oss män och vad det gör med oss.

Hur ska ni jobba konkret med att öka kunskapen om manlighetsnormer och synen på sex bland killar och män?

– Vi kommer precis som FATTA jobba på alla håll samtidigt. Med media, debatter, klubbar, föreläsningar, paneler, olika kulturella uttryck och former. Men också i förlängningen med ett metodmaterial för att skapa trygga rum där män kan prata om sig själva.

Vilka är förhoppningarna med projektet?

– Initialt att möjliggöra att vi män börjar ta ansvar för de problem vi skapar. Målet: manlig befrielse, total jämlikhet och total förintelse av allt sexualiserat våld.

Fakta: 

*FATTA är en rörelse som kämpar mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu