• I oktober förflyttades Natalie Jansson till anstalten Hinseberg och ansökte om besökstillstånd för sin fästmö. Men Kriminalvården sa nej med motiveringen att de inte kan betraktas som närstående.
Fria Tidningen

”Anstaltsledningen är homofobisk”

Natalie Jansson nekades rätten att få besök av sin flickvän i fängelset. Kriminalvården anser att paret inte kan betraktas som närstående – trots att de är förlovade. Nu vill de få ärendet prövat i Europadomstolen för brott mot rätten att ingå äktenskap.

Natalie träffade kärleken under sin tid som intern på anstalten i Ystad. Tillsammans gjorde hon och hennes flickvän, som vid tillfället också var intagen på anstalten, en hindersprövning hos Skatteverket och fick rätt att gifta sig. Men i oktober i fjol förflyttades Natalie till anstalten Hinseberg och paret skildes åt – hon ansökte då om besökstillstånd för sin fästmö för att de skulle kunna ingå äktenskap, men fick avslag från Kriminalvården. Motiveringen var att de inte betraktades som närstående.

– Deras avslag fick mig att tänka på att problemet i själva verket ligger i inställningen till homosexuella relationer. Anstaltsledningen är homofobisk och det säger jag på grund av min egen erfarenhet av att homosexuella äktenskap motarbetas in i det sista, säger Natalie, som sedan beslutet om avslag fattades inte har fått träffa sin flickvän på över sju månader.

– Det känns för jävligt, om jag ska vara ärlig. Jag saknar henne enormt och om det inte vore för den brevkontakt som vi har med varandra skulle jag ha blivit tokig för länge sedan, säger hon.

Enligt Kriminalvårdens egna regler bör fästmö och fästman inkluderas i definitionen av vilka relationer som ska anses som närstående när beslut om besökstillstånd fattas. Men Kriminalvården nekade alltså Natalie och hennes fästmö besökstillstånd, trots att de är förlovade. Därmed fick de inte heller möjlighet att gifta sig. I beslutet som Fria Tidningen har tagit del av skriver man att paret inte kan betraktas som närstående, eftersom de träffats på anstalten och att det därför inte finns belägg för att relationen är varaktig. Dennis Karlsson, pressekreterare på Kriminalvården, vill inte uttala sig om det enskilda beslutet men säger att det är upp till myndigheten att göra en närståendebedömning.

– Vi kan inte uttala oss om enskilda ärenden på grund av Kriminalvårdssekretessen. Men generellt sett gör vi alltid en närståendebedömning innan vi beslutar om besökstillstånd. Det är ingen frisedel att man är förlovad med någon utan alla måste genomgå en prövning och det är upp till oss att göra den bedömningen, säger han.

Kriminalvården menar inte heller att de gör någon skillnad på homosexuella och heterosexuella relationer. I ett mail skriver de att myndigheten tar aktiv ställning för ett öppet och tolerant samhället och att de därför inte nekar någon intagen besök eller permission utifrån sexuell läggning. Men för Natalie Jansson är Kriminalvårdens beslut ett bevis på diskriminering.

– Jag tycker att motiveringen är idiotisk eftersom Kriminalvårdens regler om närstående personer inte kräver att vi skulle ha känt eller levt tillsammans innan vi hamnade i fängelse. Och vår bestämmelse att ingå äktenskap tyder på att relationen är seriös och varaktig, säger hon.

Även Erik Mägi, jurist på Göteborgs rättighetscenter, håller med om att beslutet kan vara godtyckligt. – Om argumentet endast är att deras relation inte kan betraktas som varaktig för att de har träffats på anstalten är Kriminalvården ute på hal is. Då befinner sig de intagna i en situation att inte kunna inleda en relation på en anstalt och då har man blivit fråntagen en mänsklig rättighet.

Han menar att otydliga riktlinjer kring vem som ska tolkas som närstående kan innebära ett problem för de intagna.

– Otydliga regler drabbar personer på anstalt extra hårt, eftersom ett nekande ofta innebär fortsatt frihetsberövande. Finns det misstankar om att Kriminalvården dessutom diskriminerar homosexuella är det extra allvarligt. Det är viktigt att det finns möjlighet att få ärendet prövat av en annan instans och att de kan överklaga beslutet, säger Erik Mägi.

Sedan beslutet om avslag kom har Natalies fästmö blivit frigiven och paret har därför ansökt om besökstillstånd på nytt som ska behandlas av Kriminalvården. Om det blir ytterligare ett nej kommer de gå vidare till Förvaltningsrätten, säger Natalie. Samtidigt har paret också anmält Kriminalvården och svenska staten till Europadomstolen för brott mot rätten att ingå äktenskap och att bilda familj. Om ärendet kommer att prövas återstår att se, men för Natalie är det ett viktigt ställningstagande.

– Hela situationen och motståndet från myndigheten gör ont och väcker frustration, men vi är inte ensamma om detta. Homosexuella par även på utsidan utsätts för diskriminerande behandling, men det är bara att kämpa vidare för att jag har rätt att vara den jag är och älska den jag väljer själv.

Fakta: 

Natalie Jansson är ett fingerat namn.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu