Länsstyrelsen kritiserar hönseri | Fria.Nu
Skånes Fria

Länsstyrelsen kritiserar hönseri

Det företag med värphöns utanför Hässleholm som vid en anmälningskontroll visade sig ha stora brister i djurhållningen ges ett föreläggande av länsstyrelsen i Skåne.

– Det kan ses som en strängare tillsägelse, säger djurinspektören Jenny Persson.

Djurhållaren måste nu åtgärda de uppmärksammade bristerna, annars hotar ett föreläggande med vite. I förlängningen kan ett djurförbud bli aktuellt.

– Han måste ligga före problemen, säger Jenny Persson.

Bristerna på hönseriet uppmärksammades efter att länsstyrelsen i Skåne fått in en anmälan om att djuren for illa. Djurhållaren visade sig brista på punkt efter punkt. Personalen saknade kunskap om väsentliga delar av djurhållningen och det saknades dagsljus och lampor var trasiga.

– Man har nonchalerat mycket av det mest elementära inom den här typen av produktion, sa då djurinspektören Mattias Gårdlund till Skånes Fria.

Att myndigheten får in anmälningar som rör värphöns hör till ovanligheterna, enligt Jenny Persson. Hönsen är inlåsta i stängda stall och allmänheten kommer sällan i kontakt med industrin. Därför är normalkontroller – som inte grundar sig på anmälningar – extra viktiga. Men under 2013 gjordes endast 23 normalkontroller av företag med värphöns i Skåne, en bråkdel av de 571 företag med höns som Jordbruksverket har listade i länet.

– Det är en prioriteringsfråga hela tiden. Vi gör vad vi kan med de resurser vi har men jag hade önskat att siffrorna var högre och att vi kunde jobba mer förebyggande med de här normalkontrollerna, säger Jenny Persson.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

© 2022 Fria.Nu