Alarmerande liten torsk i Östersjön | Fria.Nu
  • Fiskaren Olle Viberg i sin fiskebåt i Simrishamn.
Skånes Fria

Alarmerande liten torsk i Östersjön

Torsken är så liten att den nästan påminner om en annan art. Och fångsterna är rekordlåga. Det säger Henrik Svedäng, forskare vid SLU.

– Så här låg tillväxtpotential är unikt, säger han.

Nyligen blev fiskare i Simrishamn kallade till ett krismöte med myndighetspersoner och forskare. Men informationen var knappast någon nyhet för fiskarna, säger Olle Viberg, ordförande för fiskarna på Österlen.

– Fångsten har blivit sämre och sämre. Vi får bara upp små torskar, inga stora, säger han.

En av de som var med under mötet var Henrik Svedäng. I perioder har torskbeståndet dippat men det som händer nu är unikt, säger han. Torsken är ovanligt liten och fångsterna små. Samtidigt som fisket tar upp en allt större andel av den torsk som ändå växt till sig och går att fiskas.

– Andelen av populationen som dödas av fiske blir större inom det storleksintervall som är tillgängligt, säger Henrik Svedäng.

Något som inte bara ställer till det för fiskarna och torsken. Hela ekosystemet kan påverkas. Torsken är nämligen ett av de viktigaste rovdjuren i Östersjön.

– Flera studier har visat att de har en viktig strukturerande roll, blir de inte större än 45 centimeter lär de inte vara lika effektiva predatorer längre.

Olle Viberg kan inte dra sig till minnes någon gång då det sett så mörkt ut för de kustnära fiskarna på Österlen. Hur långt bakåt hans släkt livnärt sig på havet vet han inte. Men att han blir den sista är han säker på.

– Mindre fångster och mindre torskar, det har vi varit med om förr. Men tidigare när det var lite fisk fick vi bra betalt, nu är det dåligt betalt och mindre fångster. Allting är fel den här gången.

Annons

Rekommenderade artiklar

Länsstyrelsen kritiserar hönseri

Det företag med värphöns utanför Hässleholm som vid en anmälningskontroll visade sig ha stora brister i djurhållningen ges ett föreläggande av länsstyrelsen i Skåne.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

© 2020 Fria.Nu