• Anna Johansson Visborg var facklig pionjär och kvinnorättskämpe. Stiftelsen till hennes minne förvaltar de semesterstugor som nu skakas av konflikter.
Stockholms Fria

Strid om stugor för lågavlönade kvinnor

Det har stormat förr kring semesterstugorna som hyrs ut av stiftelsen Anna Johansson Visborgs minne. Nu har man gjort det svårare att få hyra.

Stiftelsen Anna Johansson Visborgs minne hyr ut små semesterstugor i Nacka, enligt grundarens vilja, till lågavlönade ensamstående kvinnor. I stadgarna används ordet behövande. Tidigare har det funnits en övre inkomstgräns på 235 000 kronor i årsinkomst för att man ska kunna beviljas att hyra. Men från och med säsongen 2014 sänks beloppet till 176 000 kronor.

Detta har skapat stor oro och ilska bland de som brukar hyra stuga. Tre av fyra personer som tidigare år hyrt kommer nu inte att kunna komma tillbaka till sina stugor, enligt Jane Morén, som har engagerat sig i protesterna mot stiftelsens styrelse.

– Den nya nivån ligger på 14 000 kronor i månaden, men minimilönen inom LO är 16 000, så vi kan inte se att det är en rimlig nivå. Det är många behövande som förlorar sitt sommarboende nu, säger hon.

Bakgrunden till stiftelsestyrelsens förändring är just ordet behövande. I november kom Skatteverket med ett klargörande kring begreppet, och detta vill man nu börja använda. I ett uttalande skriver man att ”Verkets ställningstagande ger inget utrymme för övergångsregler eller subjektiva bedömningar.”

Men detta tycks inte stämma. När SFT pratar med Annika Oldenburg på länsstyrelsen, som är den myndighet som kontrollerar stiftelser, visar det sig att Skatteverkets definitioner inte har verkan på stiftelsens ändamål.

– Det där är lite knepigt, men behövande i civilrättslig bemärkelse behöver inte vara samma sak som skattebegreppet. När vi tolkar stiftelsens ändamålsuppfyllelse gör vi det utifrån vad stiftaren kan ha tänkt sig med begreppet, säger hon.

Styrelsens arbete handlar alltså snarast om att tolka den intention som Anna Johansson Visborg hade när stadgarna skrevs.

För Carina Paulsson i stiftelsens styrelse kommer uppgifterna som en nyhet.

– Vi har diskuterat detta ingående med våra auktoriserade revisorer och fått besked om att vi måste följa Skatteverkets definition, säger hon.

Carina Paulsson kan i dag inte säga om detta betyder att styrelsen kommer att ompröva sitt beslut. Hon framhåller att de är noga med att allt ska gå rätt till och att stugorna verkligen ska komma lågavlönade kvinnor till del. Att den nya ekonomiska nivån skulle ligga för lågt håller hon inte med om.

– Vi har många kvinnliga medlemmar i våra förbund som arbetar deltid, och med de tillägg som finns för dem som har barn är det här inga ovanliga löner alls, säger hon.

Men Jane Morén tycker att det närmar sig välgörenhet när lönen måste vara så låg att det ändå blir svårt att få råd med hyran på stugorna.

– Styrelsen pratar om de lågavlönade kvinnorna och vi säger att här är vi ju, vi står här, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu