• För ett år sedan samlades stora demonstrationer mot id-kontroller i tunnelbanan och rasprofilieringen som följde på dem. Nu minskar de inre utlänningskontrollerna igen.
Stockholms Fria

Stockholm ökar inte kontrollerna

För ett år sedan rasade debatten om Reva, utvisningar och id-kontroller. Då hade antalet inre utlänningskontroller ökat markant under några år. Nu har den uppgången brutits.

I slutet av 2012 och början av 2013 uppmärksammades polisen arbete med Reva och inre utlänningskontroller. Reva är ett samarbete mellan Polisen, Migrationsverket och Kriminalvården, som genom bättre kontakter skulle effektivisera utvisningar.

I Stockholmsdebatten hamnade fokus på gränspolisens kontroller av personer med utländskt utseende i tunnelbanan. I andra delar av landet gällde det främst en mer offensiv taktik med spaning och gripanden kring skolor och vårdinrättningar.

Nu visar ny statistik att det gjordes 9 600 inre utlänningskontroller i Stockholm 2013, Jämfört med 2011 och 2012 är det en minskning då siffrorna låg på 10 400 och 11 900. Peter Nilsson, som är chef på gränspolisen i Stockholm, har ingen direkt förklaring till nedgången. Men de är nöjda med förra årets resultat.

– 9 600 ligger över målet som vi har att arbeta efter. Jag kan tänka mig att uniformerad polis möjligen minskat på kontrollerna i tunnebanan men det är fortfarande en fluktuation som är helt normal, säger han.

Samtidigt som antalet inre utlänningskontroller går ner, minskar också polisens effektivitet i att verkställa utvisningsärenden. 2012 genomfördes 57 procent av de utvisningsärenden som polisen fick från Migrationsverket. 2013 var siffran 50 procent.

Peter Nilsson ser ett stort skäl till att färre utvisningar lyckas nu.

– Till största del handlar det om utvisningar till Irak. De vill inte ta emot personer som kommer genom tvång, det har blivit en inrikespolitisk fråga där, säger han.

Vad händer med de personer som Irak inte tar emot? Deras utvisningsbeslut ligger väl fast?

– Ja, de hamnar ju i en mycket svår situation.

Men Peter Nilsson ser ändå inte nedgången i genomförda utvisningar som en trend. Enligt honom är det 2012 som sticker ut i statistiken. 2010 genomfördes 40 procent av fallen och 2011 genomfördes 46 procent.

– Vi har sedan flera år arbetat för att bli effektivare på olika sätt i vårt arbeta.

Hur har arbetet med Reva påverkat era resultat?

– Inte så mycket. Själva Reva är väldigt begränsat till administrativa kontakter med Migrationsverket och Kriminalvården och det är många andra saker som påverkar hur vi lyckas. Jag tror att Reva har varit viktigare ute i landet, där de inte hanterar så många ärenden, säger Peter Nilsson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu