Klimatriksdag ställer krav inför valet | Fria.Nu
  • Ögruppen Tangier är hårt drabbat av klimatförändringarna och riskerar att försvinna under havsytan.
Landets Fria

Klimatriksdag ställer krav inför valet

Klimatriksdagen 2014 vill lyfta klimatfrågan och ställa tydliga krav inför valet. 28 organisationer har hittills ställt sig bakom idén.

– Det är dags att visa att det finns en stor opinion bakom en snabb minskning av utsläppen av växthusgaser, säger föreningens ordförande Annika Elmqvist.

Under tre dagar i början på juni kommer Norrköping att intas av alla som brinner för att klimatfrågorna ska föras upp på den politiska dagordningen. Åtminstone om arrangörsgruppen av Klimatriksdagen 2014 får som de vill.

– Vi hoppas att vi blir 1 000 personer, säger Annika Elmqvist.

Efter Cop 16 i Köpenhamn 2010 gick luften ur Annika Elmqvist och det gäng i Linköping som hade engagerat sig inför toppmötet. Tills i våras då de tillsammans kläckte idén om en klimatriksdag. Som förebild står den folkriksdag som ordnades 1893 och som ledde fram till införandet av allmän rösträtt.

– Det här är en nedtystad fråga i politiken, inget parti verkar våga ta i den och därför måste vi se till att visa att vi är många och kräver att den tas på allvar.

Under hösten har förarbetet kommit igång på allvar och arbetsgrupper har bildats på flera håll i landet. Klimatriksdagen arrangeras under parollen ”Vi tar varningarna från FN:s klimatpanel på största allvar och utgår från alla människors lika värde och lika rättigheter.” Den 13 januari öppnar möjligheten att skicka in motioner som ska behandlas under dagarna. Ur dessa ska mellan fem och tio väljas ut för att formuleras som krav inför valet.

– Vi kommer att arbeta vidare med dessa efter riksdagen, men vi har inte bestämt exakt hur ännu.

Förutom behandlingen av inkomna motioner medverkar talare inom områden som bland annat klimatförändringarnas orsaker och effekter, energi, ekonomi, infrastruktur, konsumtion, livsstil och mat. Det kommer också att vara en rad kulturarrangemang runtikring riksdagen.

– Vi hoppas att det blir lite som en festival. När man oroar sig för klimatfrågan så känns det väldigt skönt att göra något tillsammans.

Fakta: 

Exempel på krav

• Ge klimatfrågan högsta prioritet från och med nu

• Riktiga nollutsläpp till 2030 med konkreta delmål och åtgärder för att nå dit

• Sverige måste utöka sitt stöd för att andra fattigare länder ska kunna ta sitt klimatansvar

• 100 procent förnybar energi 2030 och rejäla satsningar på energieffektivisering

• Matsuveränitet på ett lokalt plan

• Klimaträttvisa, historiska utsläpp måste tas i beaktning

• Lokalt ägande–- demokratisering av naturresurser och våra gemensamma allmänningar

• Göra det lätt för privatpersoner att leva klimatvänligt

• Ta fullt ansvar–- vad andra länder gör eller inte gör får aldrig bli en ursäkt för Sverige att inte agera

Landets Fria frågade organisationerna som står bakom Klimatriksdagen vilka krav de kommer att vilja ta upp. Listan är ett urval.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu