Arash Hakimnia

Synpunkten


Arash Hakimnia
  • Svenska motståndsrörelsen attackerade en fredlig manifestation mot rasism i Kärrtorp på lördagen.
Fria Tidningen

Samtalsterapi stoppar inte nazismen

Nästan samtidigt som glasflaskor och knallskott landade bland anti-rasister med barnvagnar i Kärrtorp i södra Stockholm landade en utredning om ”våldsbejakande extremism” på demokratiminister Birgitta Ohlssons bord. På regeringens uppdrag torgför den idén att nazisternas ibland dödliga våld mot breda samhällsgrupper och jihadisters bombningar av civila kan jämställas med vissa vänsterautonoma gruppers skadegörelse och våld mot nazister eller polismakten.

Våldet - oavsett hur det ser ut - står i fokus för regeringens arbete mot ”extremism”. Ideologiska avgrunder som att nazisterna förespråkar ett förintande av demokratin medan autonoma vill fördjupa demokratin är inget som får plats i det arbetet. Utredningen ska ge förslag på gemensamma åtgärder för att bekämpa så vitt skilda saker som rasistiskt våld, självmordsbomber i Afghanistan och våldsamma sociala protester i Husby samt militant anti-fascism. Hur kan en gemensam strategi vara svaret på allt detta?

Tre av utredningens tillfrågade experter gick i söndags ut i stark kritik mot rapporten på DN debatt. Dessa, bland andra historikern Helene Lööw, är specialister på högerextremism och kritiserar utredningens avideologisering. Det valda perspektivet leder till en rad märkliga förslag, menar de. Socialtjänstens behandlingsmetoder av missbruk och övervikt (där personen ofta är medveten om sin problematik) överförs till bekämpning av ideologiskt övertygade personer som inte alls vill bli av sin ”problematik”. Arbetet mot gängkriminalitet ses som inspiration och man riktar sig uteslutande mot ungdomar när man vet om att nordens hittills värsta terrorist var en 34-årig norrman.

Händelserna i Kärrtorp, på Karlaplan under kristallnatten, i Umeå och det brutala näthatet har blixtbelyst problematiken. I Kärrtorp har ideologiskt motiverade nazister i flera månader sprejat upp hakkors på bland annat en gymnasieskola och misshandlat personer efter att ha frågat vad de tycker om nazistisk närvaro i området. I Umeå attackerades allmänhet under VIP-galan till förmån för utsatta människor.

Det är tydligt att rasisterna förutom att ge sig på breda folkgrupper som invandrade, hbtq-personer, judar, muslimer och funktionshindrade även ger sig på människor som uttrycker sig ogillande om rasism. Deras våld slår blint mot alla oss som vill leva i fred med våra grannar och arbetskamrater oavsett hudfärg eller kulturell bakgrund.

När regeringen är upptagen med att skicka Nationella insatsstyrkan på anti-fascister och utreda samtalsterapi för nazister så måste den breda allmänheten jobba mot rasism i lokala sammanhang, på skolor och arbetsplatser - precis som de goda krafterna i Kärrtorp visat.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu