Arash Hakimnia

Synpunkten


Arash Hakimnia
  • En donerad 50-lapp löser inte världsproblemen, skriver Arash Hakimnia.
Fria Tidningen

Makten utnyttjar vår goda vilja

Det är dags för samhällsengagemang istället för välgörenhet, skriver Arash Hakimnia.

Alla har vi sett bilderna på de gråtande barnen i Filippinerna. Betala 50 kronor så har du gjort ditt och behöver inte sätta dig in i krafterna bakom den socialt och ekonomiskt konstruerade katastrofen.

Alla drabbades inte lika hårt av orkanen. Något så enkelt som hus byggda i betong räddade vissa. Många av de tusentals som dog hade inte behövt dö om de inte bodde i fattigmansboningar av trä och plåt. Det behövs inte nämnas att en sådan orkan i väst inte hade haft dessa konsekvenser. Är det bara otur som gjort att många filippiner hamnat i denna sits?

Medvetenheten om att det vi släpper ut här i Norr drabbar Syd i form av torka, översvämningar och extremare klimat har slagit rot. Ändå består vårt svar på klimatförändringarnas konsekvenser i panikartade vädjanden till allmänhetens goda vilja.

Borde inte vi medborgare tröttna på att ansvaret vältras över på enskilda och kräva ett långsiktigt åtagande från politiker och regering? Att Sverige tar sitt ansvar för klimatomställningen och ser till att ha tunga resurser till katastrofinsatser globalt, och att frivilligorganisationer vilar på något stabilare än vår goda vilja i skarpa lägen?

Jag tror att många gärna skulle betala mer i skatt för ändamålet istället för att en gång i halvåret skaka fram en femtiolapp för att dämpa den akuta ångesten.

Medan ditt hjärta vrider sig av samvetskval när du tänker på Filippinerna så finns det några som gläds över den senaste insättningen på Caymanöarna och andra skatteparadis. 30 000 000 000 000 dollar (30 biljoner dollar) i skattepengar undanhåller de lågt räknat, berättades det om i dokumentären En rundresa i skatteparadisen i SVT i höstas. Jämförelsevis krävs det endast 30 miljarder dollar årligen för att utrota hungern enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.

Det är lätt att förstå att nyckeln till lösningen på världsproblemen ligger här och inte i din femtiolapp. Därför kan det tyckas märkligt att biståndsorganisationerna kampanjar gentemot dig men inte gentemot makthavare och kapitalägare att sätta stopp för massförstörelsen av gemensam egendom.

En annan form av förstörelse är när korrupta ledare använder folkets egendomar som sina privata plånböcker. En av dessa var Filippinernas väststödda diktator Ferdinand Marcos och hans fru Imelda Marcos som styrde landet fram till 1986. Tillsammans stal de miljarder dollar från statskassan medan miljoner filippiner levde i fattigdom och enkla boningar. Imelda Marcos är idag politiker med ett flådigt liv i Filippinerna. Kanske borde hon och de storbolag som plundrar Filippinerna öppna sin plånbok?

Frågan är om inte välgörenhetsindustrin leder bort från sådana frågeställningar till enkla frågor om personlig moral och ansvar. Någon gång måste vi inse att vi inte kan hinka ur vatten från den sjunkande båten medan andra samtidigt borrar nya hål i skrovet. Det är dags för samhällsengagemang och gemensam handling istället för den där femtiolappen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu