Krönika: Gå i någon annans skor | Fria.Nu
Fria Tidningen

Krönika: Gå i någon annans skor

Vårt samhälle behöver fler lajvare, skriver Anna-Klara Linder.

Kan man göra lajv med samhällsförändrande intentioner? Är det möjligt att förändra någonting med lajv? För mig är svaret ja, om man med samhället menar oss, vi som lever i det och med samhällsförändring menar att ändra hur vi ser på saker och ting, så går det. Men det är inte omstörtande stora förändringar, utan snarare små droppar i det hav av människor som är oss allihopa.

Lajv handlar om perspektivbyte, om att gå en mil (eller en timme, eller några dagar) i någon annans skor, och se på världen som den personen skulle göra. Tänk dig sen att det perspektivet är en person som upplevde den första aidsvågen? Eller att det är genom ögonen av en kvinna som ser sin dotter giftas bort med en man hon inte valt? Eller genom upplevelsen att söka asyl i ett land där du inte förstår språket? Eller varför inte känna på hur det känns att vara en indoktrinerad soldat i ett totalitärt samhälle? Säkert kommer du lära dig massor om hur demokrati fungerar genom att spela en medlem i ett vikingainspirerat byråd?

Lajv kan användas till att berätta en massa spännande och starka berättelser, där du som spelare får helt nya erfarenheter. Jag vet lajvare som efter att ha spelat ett starkt lajv engagerat sig i olika sociala organisationer, eller bara insett att deras fördomar var just fördomar. Själv startade jag nätverket Regnbågslajvare efter att ha spelat ett lajv som handlade om homosexuellas upplevelser under tidigt åttiotal. Regnbågslajvare har sedan dess deltagit i pridpearaden och verkar för att lajvkulturen ska bli ännu mer inkluderande och öppen än vad den redan är. Jag skulle säga att det engagemanget är en direkt konsekvens av att ha deltagit i ett lajv som berörde mig väldigt starkt.

Lajvare kämpar mot fördomar om vad det är vi gör hela tiden. Jag vet många som inte berättar om vad de har för hobby på nya jobbet, eller när de träffar nya människor. Fördomen att det är något barnsligt, eller töntigt verkar cementerad hos många oinsatta. För egen del skulle jag gärna ser att fler börjar lajva, så att fler inser vilket kraftfullt verktyg lajv är. Du kanske inte på en handvändning kan förändra samhället för att du lajvar, men du kommer garanterat förändra dig själv. Med största sannolikhet till en mer inkännande och empatisk människa, som genom sin inlevelse i många olika människors berättelser kommer se på omvärlden på ett mindre dömande sätt.

Jag tänker att vårt samhälle skulle behöva fler sådana människor. Det känns inte barnsligt alls.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Lajvkulturen har vuxit upp

Lajv handlar inte längre bara om att klä sig i medeltidskläder och leka ute i skogen. Det senaste decenniet har lajvkulturen i Norden tagit steget in i vuxenvärlden och antagit en alltmer seriös form av kulturutövande där politiska åskådningar och vår egen samtidskultur kan skildras.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu