Fördjupning


Medierna och klimatet

Göteborgs Fria

Fyra gröna boktips

Var ska vi då få vettig information om klimatförändringarna? Alice Bell, klimatredaktör på NLP tipsar!

The Prize: The Epic Quest for Oil, Money, and Power Daniel Yergin (1991)

Det här är ingen kort bok, men det är en bladvändare, och om man bara ger den tid kommer man att bli uppslukad. Den innehåller mängder av figurer, spänner över många länder och täcker in ett helt århundrade, men är så välkomponerad att man aldrig riskerar tappa bort sig. Yergins bok är smockfull av historier och skulle vara utmärkt att läsa till och från jobbet eller skolan, om den bara inte var så jäkla tung.

The Prize har något att lära oss om det långsamma byggandet av den sorts kapitalism vi har skapat under de senaste århundradena. Man läser också massor om krig. Och du kommer aldrig mer att se på en bensinmack med samma blick igen.

Sex grader: vår framtid på en varmare jord Mark Lynas (2008)

Berättande facklitteratur som känns som skönlitteratur där läsaren först inbjuds att föreställa sig en värld där mediantemperaturen är en grad högre än i dag, sedan tre, sedan fyra, och så vidare. Kanske kan det sägas vara en sorts fantasy-fiktion, men där lagarna för denna annorlunda värld grundas på vetenskaplig forskning, inte på författarens föreställningsförmåga. Det är en global berättelse, annat kan det inte vara tal om när det kommer till klimatförändringar, men där rollfigurerna är vatten, vindar och andra icke-mänskliga existenser.

Sex grader är ännu en bok som avslutas med något ganska hoppfullt över sig. Författaren argumenterar för att vi kan skapa ett samhälle där man brukar ytterst lite kol och lämna det som en gåva till framtiden, så att den mardrömslika bild han framställer, visar sig endast vara en mardröm.

Powering the Dream: The History and Promise of Green Technology Alexis Madrigal (2011)

Vi kanske föreställer oss att kooperativ som får sin el från vindkraft eller taxibilar som går på el är något nytt, men det stämmer inte. Båda har en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden, liksom solenergi, vågkraft och liknande. Alexis Madrigal föreslår till och med att framtiden för transporter i Amerika under en period på 1800-talet såg ut att bli en fråga om eldriven kollektivtrafik, och inte de fordon som drivs med fossilt bränsle vi har i dag (tydligen hade cykeln en roll att spela i att detta inte blev verklighet).

Detta är en bok om vägar man inte vandrat, och skulle kunna vara nedslående men lyckas trots allt att vara inspirerande och hoppfull. Det är berättelsen om hur energi kunde ha varit något annorlunda, och därför skulle kunna bli något annat igen. Powering the Dream vill få oss att inse att teknologi är något vi skapar och som skulle kunna omskapas. Åtminstone borde vi vara medvetna om historien så att nya teknologier kan tas fram för att möta planetens behov, istället för att exploatera den.

The Discovery of Global Warming Spencer Weart (2:a utgåvan, 2008)

Liksom de flesta vetenskapliga upptäckter, var den globala uppvärmningen inte en fråga om ett ögonblick av klarsyn, utan snarare om en lång process av flertalet upptäckter. Weart väver ihop en berättelse där de många inblandade personerna, gradvis, över flertalet år, lär sig både mer om fenomenet och om hur de ska acceptera det.

Denna bild av långsam, stegvis utveckling, förfining och mänskligt samarbete för att öka förståelsen om klimatförändringarna kan te sig något deppigt. Ett enkelt ”eureka!” (möjligtvis skulle ett ”åh, fan” vara mer passande) tycks kanske lättare att hantera. Vi skulle se, veta om och göra något åt saken. Men världen är inte så enkel och en diskussion av komplexiteten är på många plan frigörande. Det bidrar också till en mycket mer intressant läsning. Eureka-berättelser kommer man inte så långt på.

Boken, för övrigt den bästa introduktion till klimatfrågan jag hittills läst, är också, på sitt sätt, ganska hoppingivande eftersom Weart gärna framhåller att vi har vidtagit åtgärder för att lära oss mer och använda vår kunskap. Vi kan fortsätta i detta spår och göra ännu mer. Det är en berättelse om förändring som genomsyras av känslan att ännu mer förändring är möjlig.

Fakta: 

Tipsa om gröna böcker!

Har ni ytterligare lästips, kanske fler på svenska och av svenska författare och forskare?

Tipsa i kommentarsfältet!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Media bör stå för radikal analys och förändring”

Under FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn 2009 samlades tusentals journalister. I det välutrustade pressrummet i Cancun ett år senare kunde tre reportrar konstateras. MediaLens David Edwards och David Cromwell analyserar var medieintresset för klimatfrågor tog vägen. 

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu