LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Inrikes
Pontus Roos

  • Piratpartiet har växt med 25 procent i antal medlemmar sedan rättegången mot The pirate bay inleddes för cirka tre veckor sedan. Totalt har ungefär en fjärdedel av alla partiets medlemmar gått med under perioder då The pirate bay uppmärksammats mycket i media.
Läsarnas Fria

TPB-rättegången skapar fler pirater

Rättegången mot The pirate bay inleddes den 16 februari. Sedan dess har Piratpartiets medlemsantal ökat med 25 procent.
  – The pirate bay är för oss vad sälarna var för miljöpartiet, säger Christian Engström, vice ordförande i Piratpartiet.
  – Piratpartiet för en populistisk politik, säger Ludwig Werner, ordförande för Ifpi.

Piratpartiet har vuxit med cirka 100 nya medlemmar varje dag sedan rättegången mot The pirate bay inleddes den 16 februari. Nu har partiet över 11 000 medlemmar, fler än både Miljö- och Vänsterpartiet.

? Rättegången har satt fokus på våra frågor, till exempel att bevara det positiva med Internet. Jag tror att de som går med nu känner att nu har det kommit till en gräns, nu måste man göra någonting. Det är så jag själv känner, säger Christian Engström, vice ordförande i Piratpartiet.
 
I rättegången, som avslutas i dag, har olika representanter för skivbranschen vittnat om hur TPB har skadat branschen. Den generella ståndpunkten från åklagarsidan är att skrivbranschen har förlorat 50 procent av sin omsättning de senaste sex åren till följd av illegal fildelning.
Dock verkar rättegången ha ökat stödet för fri fildelning. The pirate bay förknippas starkt med Piratpartiet, som vill släppa fildelningen fri, vilket innebär att det inte ska vara olagligt att dela med sig av, eller ladda ner, upphovsrättsskyddat material som filmer och musik.
 
? Det är inte bara The pirate bay det handlar om. FRA och Ipred-lagen har också gett oss uppmärksamhet, säger Christian Engström.
 
Piratpartiet har haft liknande medlemsframgångar tidigare, också då i samband med att The pirate bay har uppmärksammats i media. Efter razzian mot The pirate bay i maj 2006, då polisen beslagtog sajtens servrar, växte Piratpartiet snabbt.
 
? Medlemsantalet steg med cirka 150 procent på ungefär en vecka, säger Christian Engström.
 
150 procent motsvarade då cirka 2 000 medlemmar, ungefär lika många som har gått med i partiet sedan rättegången mot TPB började den 16 februari. Totalt ungefär en fjärdedel av alla medlemmar i Piratparitet har anslutit sig i samband med att The pirate bay har uppmärksammats i media.
 
? The pirate bay är för oss vad sälarna var för miljöpartiet, säger Christer Engström, och syftar på när Miljöpartiet valdes i in i riksdagen på 1980-talet.
 
Är du glad att The pirate bay åtalas?
 
? Det är skandal att rika amerikanska företag ska få klampa på det svenska rättsväsendet. Men det är klart att det är positivt att våra sakfrågor uppmärksammas, säger Christian Engström.
 
? Om de fälls kommer det bara motivera oss ännu mer att försöka ändra lagstiftningen. Vi är del av samma underliggande strömningar i tiden. Det är uppenbart, i alla fall för den unga generationen, att upphovsrätten inte fungerar i dag.
 
Den bilden får Christian Engström stöd för från Göran Bodell, 24, som gick med i Piratpartiet i lördags:
? Det har gått för långt när skiv- och filmbolagens intressen sätts före den personliga intergriteten. Jag har gått med i Piratpartiet för att inget annat parti verkar bry sig om det här. 
 
Ifpi ser dock andra anledningar till Piratpartiets ökade popularitet. Ludwig Werner är ordförande för skivbolagens branschorganisation Ifpi, svenska gruppen. Han har under rättegången vittnat om hur The pirate bay har skadat skivindustrin.
 
? Piratpartiet för en populistisk politik. Medierna har framhävt The pirate bay som en symbol för fri kultur. Jag tror att många av medlemmarna har gått på Piratpartiets retorik, utan att ha ordentlig kunskap om upphovsrätten. Det finns ju också ett egenintresse i att själv kunna fortsätta ladda ner film och musik gratis, säger han till LFT
ANNONSER

Rekommenderade artiklar

80 000 i skadestånd för diskriminering

”Jag ska sparka dig tillbaka till Afrika”, ”Sieg heil” och ”skala banan”. Det var några av de rasistiska tillrop som två bröder, 9 och 14 år gamla, fick höra i sin nya skola. När pojkarna och deras mamma försökte göra något åt situationen tyckte skolan att det var mamman som var problemet och anmälde familjen till socialtjänsten.

Läsarnas Fria

Asyl-dom bantar flyktingarbetet

Antalet flyktingar som får asyl i Sverige har minskat med 47 procent sedan migrationsdomstolen 2007 slog fast att Irak inte befinner sig i en väpnad konflikt. Det minskade flyktingantalet har resulterat i kraftiga nedskärningar på Stockholms flyktingenheter. Hittills har 13 tjänster avvecklats på Stockholms tre största flyktingenheter. Ytterligare åtta tjänster planeras att dras in i april.

Läsarnas Fria

Närlivs vräks utan anledning

Zeki Kaya har drivit närbutiken Kärrtorps delikatess i nio år. Nu sägs hans hyreskontrakt upp eftersom Svenska bostäder hellre vill hyra ut lokalerna till en butik med en annan typ av varor.
  – Det är orättvist. Jag har varit här i 20 år, säger Zeki Kaya.

Läsarnas Fria

Mer konst i Stockholms skolor

En femtedel av Stockholms stads konstsamling förvaras i magasin. Socialdemokraterna vill nu att kommunen plockar fram den magasinerade konsten och hänger upp den i stadens skolor.

Läsarnas Fria

Ungdomsmottagning för HBT-personer

Sen i torsdag kan Stockholm stoltsera med att husera Sveriges första HBT-certifierade ungdomsmottatning. Det betyder att all personal har fått speciell utbildning av RFSL för att bättre kunna bemöta HBT-personer.

Läsarnas Fria

© 2024 Fria.Nu