LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Utrikes
Percy Andersson

  • Demonstration på Rådhusplatsen i Köpenhamn den 1 mars, på minnesdagen av rivningen av Ungdomshuset.
Läsarnas Fria

Oroligt när Köpenhamn mindes Ungdomshus

Tvåårsdagen av polisens stormning av Ungdomshuset på Jagtvej 69 uppmärksammades söndagen 1 mars med demonstrationer och kamprop. Tumult uppstod dock när polisen enligt samstämmiga vittnesuppgifter gick mycket hårt åt de demonstrerande. Percy Andersson berättar om minnesdagen och om Ungdomshusets bakgrund.

Den första mars var det två år sedan Ungdomshuset på Jagtvej 69 i Köpenhamn stormades av polis och tusentals ungdomar och vuxna gick ut på gatorna i protest mot att huset skulle rivas. Vid sammanstötningar med kravallutrustad polis sattes bilar i brand och stora delar av stadsdelen Nørrebro stod under belägring. Många artister engagerade sig för ungdomarna och solidaritetsaktioner över hela världen anordnades. I Köpenhamn fortsatte fantasifulla demonstrationer och aktioner ända tills ett nytt ungdomshus uppfördes i april förra året. Men kampen har inte upphört.

Huset på Jagtvej 69 byggdes en gång som Köpenhamns första Folkets hus. I början av åttiotalet, när huset stod tomt, ockuperades det av ungdomar. I långdragna förhandlingar med kommunen, som då ägde huset, kom parterna till slut överens om att huset skulle fortsätta vara ett självstyrande ungdomshus.

Många välkända danska musikgrupper har gjort sina första spelningar på Jagtvej 69. Det har varit som ett andra hem för flera generationer ungdomar där massor av verksamheter har pågått. Exempelvis drevs där vad man i Danmark kallar ett ”folkkök” med vegetarisk mat av bästa råvaror till lägsta pris, tillagad av idealister som hjälptes åt utan att fråga efter lönen eller när jobbet slutade.

Under oklara juridiska förhållanden sålde det nya högerstyret i kommunen fastigheten till en kristen sekt som snabbt konstaterade att det var ett djävulens pack som höll till där. Nu skulle istället Jesus träda in. Ledaren för sekten lät meddela att gud hade talat till henne och gett henne direktiv om att köpa Jagtvej 69. Det visade sig bli en god affär för den cirka 40 personer stora frikyrkoförsamlingen under ledning av Rut Evensen och hennes man Knut. Församlingen köpte huset för två miljoner och sålde det senare för ungefär tjugo. Men där emellan revs huset under polisbevakning, och de många sammanstötningarna mellan polis och demonstranter som följde på detta kostade Köpenhamns kommun många miljoner. 

Det hela startade ett ungdomsuppror som vi bara sett början på. Två dagar efter polisens stormning av huset höll Rut Evensen en gudstjänst där hon förklarade att de unga på Nørrebro är besatta av demoner, men att ”vi nu var vittnen till guds seger över satan”. Nästa steg för församlingen var nu att bekämpa utövad homosexualitet, pedofili, pornografi, abort och sataniska leksaker. Varken autonoma eller resten av Danmark kan undgå guds kraft, förklarade Rut Evensen.

På tvåårsdagen av polisens stormning av Ungdomshuset hade Rörelsen för flera fristäder kallat till demonstration. Demonstranterna samlades på Gammel torv för att tåga tillsammans till Jagtvej 69, som nu är en öde rivningstomt. En kommuniké lästes upp:

”Rörelsen för flera fristäder inkallar till kampdag för flera fristäder och för bevarandet av dem vi har. Under parollen ’rätt till alla – orätt till ingen, folkets vilja – är den högsta lag’, går vi på gatan för att visa varandra vad vi vill och vad vi kan uppnå genom att kämpa. Massor av protester, aktioner, demonstrationer, happenings och arrangemang ledde till ett nytt Ungdomshus i Köpenhamn. Det krävde blod, svett, tårar, kämpaglöd och att vi höll samman... i fristäderna förverkligar vi de tankar vi har om ett fritt samhälle. Vi ger plats för fantasi och mångfald utan koppling till status, pengar, utbildning eller karriär. Vi lär av varandra. Vi bryr oss om varann och vi ger plats åt våra olikheter.”

Närmare tusen personer deltog i demonstrationståget som utan större tumult rörde sig mot Nørrebro. Nästan framme uppstod dock konfrontation när tåget passerade en lång kyrkogårdsmur. Här försökte fem poliser hindra ett ”grafittiangrep” på muren genom att ställa sig framför och blockera den. Det resulterade i att en demonstrant kastade färg på poliserna. Demonstrationsledningen meddelade att de inte går vidare förrän poliserna avlägsnats. Polisen beslutade att dra sig tillbaka från platsen. Framme vid grusplanen där huset en gång stod gjorde man upp en stor eld och började bygga en tre meter hög modell av Ungdomshuset. Stämningen var avvaktande. Polisen syntes inte till, men man visste att den fanns i närheten. Så uppstod en spänd situation. En polisbuss närmade sig från baksidan av tomten, vilket fick flera av demonstranterna till att göra utfall. När en meterhög kabeltrumma rullades mot polisbussen, lämnade den platsen. Senare gjorde polisen ett plötsligt angrepp och körde in med tio polisbussar i gruppen, som nu glesnat till ett par hundra personer. 

Enligt nyhetsbyrån Modkraft's journalist som fanns på plats, gick polisen mycket hårt fram. En person låg till synes livlös på marken efter batongslag. Aktivisterna flydde i alla riktningar utan att göra motstånd. Polisen jagade en del, dock utan att lyckas gripa någon. Sedan satten den omedelbart i gång med att riva kopian av Ungdomshuset som byggts av bråte. 

Efter hand samlas ett 50-tal ungdomar i närheten och ropade skälls- och glåpord mot polisen. Plötsligt gjorde polisen en massiv insats genom en kniptångsmanöver där inte någon hade en chans att undkomma. Fångsten blev en blandad skara av allt från aktivister, över invandrarbarn, till äldre människor. Vissa hade bara befunnit sig på fel ställe vid fel tillfälle. 

Polisen agerade våldsamt enligt samstämmiga vittnesuppgifter. Flera mindre sammandrabbningar skedde i stadsdelen under kvällen, men de flesta aktivisterna hade lämnat området vid 22-tiden. Polisen fortsatte att patrullera i kvarteret med uppdrag att ”upplösa varje tendens till att grupper samlas”.

– Kampen för fristäder är inte bara kampen för ett hus. Det är en kamp mot normaliseringen, som hotar människors rätt att handla och tänka fritt. För oss står 1 mars skrivet som en kampdag, inte bara i historien utan också i framtiden. Vi står bestämda i vår vilja att skapa ett annorlunda samhälle med plats åt alla, säger Ida, en av aktivisterna som deltog i minnesdemonstrationen.

Sedan april 2008 finns nu ett nytt Ungdomshus på Dortheavej 61 i Köpenhamns nordvästkvarter. 

 Det nya ungdomshusets hemsida finner du på www.ungeren.dk. Många danska artister gav stöd 
 till kampen för att behålla Ungdomshuset på Jagtvej 69 i Köpenhamn. Tre månader innan 
 ungdomarna tvingades lämna huset 2007 spelades en stöd-cd in. Hela skivan kan höras på:
 http://www.youtube.com/watch?v=J9l6gHm66qw
ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Gott om jobb för skrupelfria

Trots arbetsmarknadskrisen finns det faktiskt jobb att få. I USA söker försvarsdepartementet 10 000 experter på datasäkerhet. Och om inte det är ditt område söker även varuhuskedjan Wal-Mart 22 000 icke fackföreningsanslutna personer till de 160 nya jättevaruhus som enligt planerna ska öppnas nästa år.

Läsarnas Fria

Massaker mot Perus ursprungsbefolkning

Samma dag som Sverige firade nationaldag skedde en fruktansvärd massaker i norra Peru vid en plats som passande nog kallas Djävulens kurva. Protesterande urbefolkning utrustad med pilbågar och spjut möttes av polis, militära tanks och grovt övervåld. Enligt Amazon Watch, en lokal organisation, dödades närmare 60 civila av polis och militär.

Läsarnas Fria

Fackförening bojkottar israeliska universitet

Ordföranden för den kanadensiska fackföreningen CUPE, Canadian union of public employees, har föreslagit att allt samarbete med israeliska universitet omedelbart ska stoppas. Anledningen är Israels angrepp på Gaza.

Läsarnas Fria

Afrikas pirater – hjältar eller bovar?

Vi har allt oftare hört att pirater härjar utanför Somalias kust. Beväpnade med primitiva vapen anfaller iIllasinnade banditer stora, värdefulla båtar. De rövar lasten, alternativt kräver en lösensumma. Världssamfundets flotta mobiliserar för att stävja ofoget.

Läsarnas Fria

Civila israeler samlar nödhjälp till Gaza

Två unga kvinnor har startat ett eget hjälpinitiativ som gett omedelbart gensvar i hela Israel. Tio lastbilar fyllda med förnödenheter står snart klara att köra in i Gaza.

Läsarnas Fria

© 2024 Fria.Nu