LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Utrikes
Johanna Wallin

Läsarnas Fria

Tårar och ilska

Det är söndag och sorgens dag här i Palestina. Vi sörjer de döda och sårade i Gaza, vi demonstrerar på gator och torg för ett slut på Israels urskillningslösa mördande av palestinska civila. 13 barn, varav flera spädbarn, bland de drygt 100 som dödats av Israel under de senaste fem dagarna.

Över 160 skadade och siffrorna stiger för varje minut. Detta händer NU! Precis nu, när jag sitter i min lägenhet och hör oavbruten skottlossning från någonstans i närheten, salvor som troligtvis, förhoppningsvis, kommer från israeliska soldater som "bara" övar genom att skjuta på byggnader. Hus där människor bor, skjul där de förvarar sina ägodelar. Men det är inte Qassamraketer som träffar israeliska hus i Sderot eller Ashkelon så det väcker ingen som helst uppmärksamhet, det är bara vardag i Palestina.  

Israel inledde sina flygbombningar i onsdags efter att en israelisk student dödats i ett raketangrepp från Gaza. Denne student var den första civila israelen som dött i en sådan attack på nio månader. Liv ska inte ställas mot liv men hur många palestinska civila har dödats av israelisk militär under de senaste nio månaderna? Vad hände med den internationella humanitära rättens proportionalitetsprincip? Och det obligatoriska kravet på åtskillnad mellan civila och militära mål? Och förbudet mot kollektiv bestraffning?
 
Israels premiärminister Ehud Olmert framträdde nyss på nyheterna och försäkrade att Israel minsann inte tänker visa någon "återhållsamhet" utan ska fortsätta attackera Gaza på samma sätt; den israeliska försvarsministern har förklarat att han är "redo för en eskalering". Vice försvarsministern hotar Gaza med "ytterligare förintelse". Att en judisk man, därtill minister, tar det ordet i sin mun är vedervärdigt osmakligt, men det är samtidigt rättvisande. En förintelse är precis vad som pågår. Palestiniernas president Abbas har svarat med att avbryta alla kontakter med Israel. Som om det skulle göra någon skillnad.
 
Israel har effektivt tagit död på alla minimala glimtar av hopp om en framtida fred genom den här obeskrivligt vansinniga attacken mot tätbefolkade bostadsområden och vårdinrättningar i Gaza - däribland det av svenskt bistånd finansierade Palestinian Medical Relief Society, vars lokaler, medicinförråd, mobila klinik och ambulans bombades sönder och samman häromdagen.
 
Israel begick upprepade krigsbrott mot palestinierna i Gaza och på Västbanken långt innan de inledde den här senaste attacken, men omvärlden teg. Nu? Det är upp till oss alla att se till att den otäcka, ekande tystnaden bryts. NU!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Västbanken avskärmad från omvärlden

Jag vet inte vad det här kommer att bli för ett slags brev för jag är väldigt upprörd när jag skriver det. Tulkarem är stängt för åttonde dagen i rad, av den israeliska armén naturligtvis. Av någon anledning har de bestämt sig för att ingen ska kunna ta sig ut eller in ur den här staden - först gälldet det alla under 35 års ålder, nu är det alla. Ingen Tulkarembo under 35 har den senaste veckan kunnat ta sig till jobb, universitet, sjukhus eller släktingar utanför staden och ingen utifrån i samma ålderskategori har tagit sig in. Sedan igår klockan ett på eftermiddagen har det varit stängt för alla, oavsett ålder.

Läsarnas Fria

Gott om jobb för skrupelfria

Trots arbetsmarknadskrisen finns det faktiskt jobb att få. I USA söker försvarsdepartementet 10 000 experter på datasäkerhet. Och om inte det är ditt område söker även varuhuskedjan Wal-Mart 22 000 icke fackföreningsanslutna personer till de 160 nya jättevaruhus som enligt planerna ska öppnas nästa år.

Läsarnas Fria

Massaker mot Perus ursprungsbefolkning

Samma dag som Sverige firade nationaldag skedde en fruktansvärd massaker i norra Peru vid en plats som passande nog kallas Djävulens kurva. Protesterande urbefolkning utrustad med pilbågar och spjut möttes av polis, militära tanks och grovt övervåld. Enligt Amazon Watch, en lokal organisation, dödades närmare 60 civila av polis och militär.

Läsarnas Fria

Svenskar öppnast bland EU:s politiker

En undersökning bland EU:s folkvalda parlamentariker listar svenskar och en svensk miljöpartist som bäst i Europa på öppenhet och demokrati.

Läsarnas Fria

Risk för ökat våld när piratjakt inleds

Den 15 maj skickar Sverige 152 soldater och tre fartyg till Adenviken. Styrkan kommer att ingå i den EU-ledda Operation atalanta och verka utanför Somalias kust för att skydda FN-sändningar mot pirater. Men varför är det egentligen så mycket pirater i Somalias farvatten?

Läsarnas Fria

© 2024 Fria.Nu