• Sanna Vestin Artikel 14 #pressoffensiven

Märkligt nog är det ofta i Fria Tidningen, med de minsta resurserna, som vi fått läsa de kunnigare reportagen

Flyktingar beskrivs ofta ur ett uppifrånperspektiv, som kollektiva massor i läger och ”strömmar”, medan den enskilde flyktingen i Sverige porträtteras stereotypt, som offer eller skurk. Även vi som har som huvuduppgift att rapportera om flyktingfrågor, brottas med schablonerna. Märkligt nog är det ofta i Fria Tidningen, med de minsta resurserna, som vi fått läsa de kunnigare reportagen om asylsökande och papperslösa, och fått skeenden förklarade även ur flyktingens perspektiv. Det är en röst som skulle saknas om den tystnade.

/Sanna Vestin - Ansvarig utgivare för tidskriften Artikel 14

Teckna en prenumeration idag, från 47:-/mån, ditt stöd behövs

  • Sara Olausson #pressoffensiven

När merparten av nyhetsrapporteringen tiger och förvränger..

När merparten av nyhetsrapporteringen tiger och förvränger, när myndigheter och politiker sviker och motarbetar i de frågor jag arbetar med så står Fria där som en trogen vän och ger kraft och mod att fortsätta solidaritetsarbetet.

/Sara Olausson - Serietecknare, illustratör, författare. Arbetar för rumänska eu-migranters rättigheter, står bakom facebooksidan DET KUNDE VARIT JAG

Teckna en prenumeration idag, från 47:-/mån, ditt stöd behövs

Adoptionspodden stöttar #pressoffensiven

Det kommer alltid att vara viktigt med medier som inte har vinstintresse. Alltid. Jag stödjer #pressoffensiven

/Pablo Paez - Journalist och poddare i Adoptionspodden

Teckna en prenumeration idag, från 47:-/mån, ditt stöd behövs

Vi behöver ett brett utbud av kreativa reflektioner kring de stora frågor och strömningar som pulserar genom Sverige och världen idag

Det är jätteviktigt att verkligheten, både den politiska och kulturella, blir nyanserat skildrad i det offentliga samtalet. Vi behöver ett brett utbud av kreativa reflektioner kring de stora frågor och strömningar som pulserar genom Sverige och världen idag. Vi ser ett växande prekariat, ett ökande människoförakt hos makthavare och högerextremister. Vi ser mängder av människor i fritt fall; som vissa hamnat på gatan med en kaffemugg i handen, som vissa sitter gömda i skuggan av skammen, som i värsta fall drar på sig bruna skjortor och bygger bomber, men som i bästa fall lyfter den röda fanan och sätter ner foten.
Fri vänsterpress behövs, ett valår som alla år, för att nyansera de borgerliga, patriarkala och konservativa texter som dominerar de flesta av våra största tidningar..

/Nike Markelius - Musiker, Skribent, Musikproducent

Teckna en prenumeration idag, från 47:-/mån, ditt stöd behövs

  • Pussy Riot #pressoffensiven

Vi stöttar #pressoffensiven

/Pussy Riot - Rysk Aktivistgrupp

Teckna en prenumeration idag, från 47:-/mån, ditt stöd behövs

  • Christopher Sander

.. Därför behövs det tidningar som har demokrati och mångfald som grundläggande principer

Tyvärr inser inte alltid dom som sitter på pengarna vikten av att alla röster i ett samhälle ges utrymme i det offentliga samtalet. Och tyvärr lägger vissa beklagansvärt ofta tonvikten på antal klick snarare än innehåll. Därför behövs det tidningar som har demokrati och mångfald som grundläggande principer. Tidningar som hellre ser till vad de kan göra för läsarna än vad läsarna kan göra för dem. Tidningar som kanske inte en moderat läser, men som även hen borde begripa är oumbärliga för ett samhälles välmående.

/Christopher Sander - Artist och journalist

Teckna en prenumeration idag, från 47:-/mån, ditt stöd behövs

Vi lever i ett klimat där högerextrema under lång tid fått operera i det tysta. Nu ser vi konsekvenserna av det.

Vi lever i ett klimat där högerextrema under lång tid fått operera i det tysta. Nu ser vi konsekvenserna av det. Feminister, antirasister, hbtq-personer och rasifierade lever farligt idag. Hat och hot tillhör vardagen. Vi ser även gång på gång exempel på när de stora tidningarna är med och normaliserar rasism och antifeminism. Därför är det oerhört viktigt att det finns en tidning som tar tydlig ställning och för en feministisk och antirasistisk journalistik. Det är en demokratisk nödvändighet. Jag är stolt över att vara krönikör på Fria Tidningen. Det är ett privilegium och då är det banne mig mitt ansvar bidra med en journalistik som synliggör rasism och antifeminism, som synliggör en liberal högerpolitik som spelar rasismen och antifeminismen i händerna. Mitt syfte är att skapa ett samhälle där människors lika värde ska vara en självklarhet och inte villkorat av kön, etnicitet, sexualitet och klass.

/Ida Ali Lindqvist - Frilansjournalist och samhällsdebattör

Teckna en prenumeration idag, från 47:-/mån, ditt stöd behövs

Max Gustafson för #pressoffensiven

Svensk media är en gigantisk kör av högerröster. Längst bak står några enstaka andrastämmor med trasiga stämband och försöker sjunga. Ge dem halstabletter!

/Max Gustafson

Teckna en prenumeration idag, från 47:-/mån, ditt stöd behövs

  • David Sandström Refused #pressoffensiven

Fria tidningar är viktigt för mig bl.a för att Sveriges dagspress har en tendens att rikta sig till innerstädernas bemedlade och för dem beskriva världen som de redan ser den och jag uppfattar det som att detta förhållande inte främjar god journalistik.

/David Sandström - Musiker, Refused

Teckna en prenumeration idag, från 47:-/mån, ditt stöd behövs

  • Åse Blomback

Fria Tidningar delar våra värderingar om allas lika värde och är ett värdefullt inslag i ett allt mer marknadsstyrt och likriktat medielandskap

Jag är en av två ordförande för riksorganisationen Hela Sverige ska leva, som arbetar med utveckling av landsbygden, så att folk ska kunna leva på en landsbygd som inte utarmas av nedskärningar på service, arbetstillfällen och ett ständigt åsidosättande till stadens fördel. Vi jobbar med frågor som integration, serviceutveckling och jämställdhet i en rörelse som är lika stor som brokig, och där det som framförallt håller oss samman är tanken att hela landet ska ha chans att utvecklas. För att detta ska vara möjligt försvarar vi principer som mångfald och öppenhet – och till detta hör fria, oberoende och seriösa pressröster.

Fria Tidningar delar våra värderingar om allas lika värde och är ett värdefullt inslag i ett allt mer marknadsstyrt och likriktat medielandskap.

/Åse Blomback - Ordförande 'Hela Sverige ska leva'

Teckna en prenumeration idag, från 47:-/mån, ditt stöd behövs

Sidor

#pressoffensiven

Kampanjen #pressoffensiven synliggör behovet av oberoende medier som utan vinstintresse särskilt lyfter fram frågor om solidaritet och demokrati. Medier som bevakar det viktiga arbete som exempelvis antirasistiska, feministiska och klimatradikala rörelser gör i skuggan av partipolitiken. Kampanjen uppmanar dig som mediekonsument att ta ställning genom att aktivt stödja Fria Tidningar, för bara med hjälp av betalande prenumeranter kan Fria överleva som en oberoende mediegrupp även efter valet.
Från 47 kr/mån kan du värna en oumbärlig pressröst. Teckna en prenumeration i dag!


Vill du också slå ett slag för den fria pressen? Mejla varför du tycker Fria Tidningar eller fri press behövs till [email protected] eller skriv på twitter #pressoffensiven.

© 2023 Fria.Nu