Fria.Nu

Flyktingar lämnades att dö till havs

Närmare 300 burmesiska båtflyktingar befaras ha mist livet efter att thailändska myndigheter skickat ut dem på öppet vatten. FN:s flyktingorgan ser allvarligt på det inträffade.

– Vi bands fast i en båt utan motor och bogserades ut till havs där vi lämnades åt vårt öde. De thailändska myndigheterna hade tänkt låta oss dö där på båten, säger Zaw Min, en av flyktingarna, till IPS.

En annan av de överlevande berättar:

– Vi svalt i närmare två veckors tid och fruktade att vi aldrig skulle se land igen.

Båten drev runt i Andamansjön i 15 dagar tills den indiska kustbevakningen kom till undsättning. Båtflyktingarna togs emot i ett flyktingläger på Andamanerna.

Endast 107 människor överlevde. Fyra hittades döda ombord på båten. Många miste livet efter att ha kastat sig överbord och försökt simma iland.

På FN:s flyktingorgan, UNHCR, i Bangkok ser man allvarligt på det inträffade och kräver att den thailändska regeringen tillsätter en utredning.

De senaste månaderna har tusentals illegala flyktingar från Bangladesh och Burma mött samma öde. Thailändska myndigheter har börjat föra flyktingar till en ö utanför södra Thailand nära provinsen Ranong, varifrån de sedan skickas ut till havs, uppger människorätts- organisationer i landet.

De thailändska myndigheterna avfärdar anklagelserna.

– Alla flyktingar passerar genom vårt rättssystem. Vi tvingar aldrig ut någon till havs, säger Tara Soranarak på Ranongs flyktingkontor.

Men enligt uppgifter från thailändska tjänstemän finns rädslan att flyktingarna ska spä på oroligheterna i regionen. Man är rädd för att de ska söka sig till södra Thailand, där rebeller strider för en större självständighet.

Många av båtflyktingarna som når Thailand tillhör den etniska gruppen Rohingya, där majoriteten är muslimer. De tillåts inte resa utanför den burmesiska provinsen Arakan och i september förra året fängslades 100 personer för att de hade försökt ta sig till staden Rangoon för att söka jobb.

Sedan 1990-talet har tiotusentals flytt förtrycket och diskrimineringen i Burma och sökt asyl utomlands.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Växande missnöje i Burma två år efter protesterna

I dagarna har det gått två år sedan de stora demonstrationerna i Burma när buddistiska munkar och andra aktivister vågade trotsa militärdiktaturen och protestera öppet på gatorna i huvudstaden Rangoon. Protesterna slogs ned, men i tystnaden fortsätter missnöjet att gro.

Fria Tidningen

Burmas regim friger nio tusen fångar

Militären i Burma har frigett 9 002 fångar från landets fängelser, varav ett mindre antal politiska fångar. Bedömare menar att händelsen kan vara ett tecken på att regimen vill inleda arbetet inför det val som enligt planerna ska hållas om två år.

Fria Tidningen

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu