Göteborgare köper ekologiskt tillsammans
För tre år sedan blev Leif Strandh pappa. Han ville att hans son skulle ha den bästa maten. Men man kan inte alltid hitta ekologisk mat i affärerna. Den kan också vara dyr. Därför startade Leif Strandh Ekobeställarna.
Ekobeställarna har en lokal i en källare på Såggatan i Majorna i Göteborg. Kunderna kommer dit för att hämta sin mat. Alla kunder är medlemmar i föreningen Ekobeställarna. Leif Strandh och Sajuri Flohr hälsar dem välkomna. Sajuri Flohr gör ekologisk tofu i Angered nära Göteborg. Men hon hjälper också till när Ekobeställarna lämnar ut mat.
Sven Krook ska hämta kött och ägg. Han arbetar i Göteborgs hamn. Varannan vecka hämtar han 10–20 kilo kött och 150–180 ägg till sig och sina vänner. Han säger:
- Det här är perfekt. Det kan nästan inte bli bättre. Jag äter nästan bara kött. Då måste det vara ekologiskt, det blir så mycket gifter annars.
Ekobeställarna är en ekonomisk förening. Medlemmarna beställer mat tillsammans från bönder i närheten. De beställer mycket mat på en gång, och då blir det billigare. Föreningen startade hösten 2004 och i dag har den 1 100 medlemmar.
De försöker minska transporterna så mycket som möjligt.
– Vi kan inte ha en bil som går från Halland med 10 kilo ägg. Om man ska åka långt måste en bil hämta från flera leverantörer, säger Leif Strandh.
Ekobeställarna beställer dubbelt så mycket mat som förra året. I våras startade de Uppsala, och de tänker även starta i Östergötland och Stockholm. De har börjat med honung och hårt bröd. Men det är svårt att hitta ekologiska grönsaker nära Göteborg.
– Vi försöker uppmuntra de lokala odlarna. Vi vill visa att det finns många som vill köpa ekologiska grönsaker.
Lätt svenska: Malin Bergendal