Publiken hjälper Sverige till medalj
Det är drygt en månad kvar till avspark i årets stora fotbollsfest. Biljetterna till premiärmatchen mot Danmark är redan slutsålda och intresset tycks bara öka. "Vi känner ett enormt publikstöd", säger Nilla Fischer.
Månader av förberedelser är snart till ända. Fotbolls-EM drar igång 10 juli i Göteborg och landslagets Nilla Fischer är mycket optimistisk.
– Jag tror att vi kommer gå långt. Med publiken som vår tolfte spelare i ryggen, känns en medalj möjlig, säger mittfältaren Nilla Fischer, när Fria tidningen når henne på telefon.
Över 70 000 biljetter, en tredjedel av totala antalet biljetter, har förköpts hittills och hälften av de 27 000 säljbara biljetterna till finalen i Solna är slut. Biljetterna till två av Sveriges gruppspelsmatcher är slutsålda och efterfrågan tycks öka.
Organisationschef Göran Hövik är strålande glad.
– Det är väldigt bra! Normalt sett brukar det inte vara någon förköpsförsäljning av biljetter inom damfotbollen, säger han.
Han är, liksom Nilla Fischer, glatt överraskad över det stora gensvaret hos både publik och media. Damfotbollen har börjat få större plats både i mediebevakningen och rent marknadsmässigt, enligt Göran Hövik. Bland de europeiska TV-bolagen som köpt rättigheterna till evenemanget finns bland andra brittiska BBC, franska N6 och Eurosport. För Sveriges del är det TV 4 som visar samtliga matcher.
I en av de sju värdstäderna Kalmar ordnar de svenska arrangörerna tillsammans med norska fotbollförbundet ett så kallat ”Camp Norway”. Det är ett aktivt försök att locka norska supporters till Kalmar där lagets alla gruppspelsmatcher kommer att spelas.
Förhoppningarna är stora, inte bara på landslagets prestationer. Arrangörerna hoppas också att satsningarna på ett mästerskap på hemmaplan ska leda till att fler unga tjejer intresserar sig för idrotten och att fler aktiva stannar kvar för att fortsätta spela på en högre nivå.
– Man hoppas naturligtvis att det här ska bli en inspirationskälla för de som inte börjat med fotboll och att det ska ge en bättre ledarrekrytering inom förbundet, säger Göran Hövik.
– Damfotbollen är ju på uppsving och jag tror att det här kommer öka på intresset ytterligare. Spelar Sverige bra betyder det fler förebilder och profiler som publiken och de yngre utövarna kan se upp till, säger Nilla Fischer.
Sedan Pia Sundhage tog över träningen i september förra året har fokus mest legat på att få upp en tillräckligt god fysik för att kunna hålla igång ett längre anfallsspel. Under våren har laget tränat utifrån olika teman på anfall, försvar och omställning.
Hur mår laget nu?
– Vi mår bra, det är en bra stämning i gruppen. Vi blir bara bättre och bättre men visst finns det några bitar kvar att jobba på, säger Nilla Fischer.
Vad ser du själv mest fram emot nu?
– Jag längtar efter att få stå i spelargången och känna känslan av en fullsatt arena som väntar på att få heja på oss, säger hon.
Nilla Fischers milstolpar för damfotbollen:
1988- Damallsvenskan startar
EM-guld 1984 och VM-brons 1991. "Båda var nuvarande förbundskaptenen Pia Sundhage med att plocka hem."
VM i USA 2003– Sverige tog silver
VM i Tyskland 2011– Sverige fick brons
Datum att hålla koll på:
Onsdag 10 juli 20:30, Sverige – Danmark, Gamla Ullevi, Göteborg
Lördag13 juli 20:30, Sverige – Finland, Gamla Ullevi, Göteborg
Tisdag 16 juli 20:30, Sverige – Italien, Örjans Vall, Halmstad
Kvartfinaler
söndag 21 juli 15:00, Örjans Vall, Halmstad
söndag 21 juli 18:00, Växjö Arena, Växjö
måndag 22 juli18:00, Kalmar Arena, Kalmar
måndag 22 juli 20:45, Linköping Arena, Linköping
Semifinaler
onsdag 24 juli 20:30, Gamla Ullevi, Göteborg
torsdag, juli 20:30, Nya Parken, Norrköping
Final
söndag 28 juli 16:00, Friends Arena, Stockholm