Jon Weman

Fördjupning


Jon Weman
Fria Tidningen

”Allt fler grupper blir vårt ansvar”

Det svenska välfärdssystemet håller på att förändras i grunden. Veckans tema granskar hur socialbidraget ­bivit en alternativ arbetslöshetsförsäkring – utan utvärdering kring vem som drabbas.

Niklas, som egentligen heter något annat, arbetar som socialsekreterare på en enhet för personer som bedöms ha långt till arbetsmarknaden i en Göteborgsförort. Han känner igen den beskrivna problematiken och att allt fler hamnar hos Socialtjänsten.

– Det är ungdomar, invandrare, tidigare sjukskrivna. En kategori som absolut ökat är de utförsäkrade. Bland annat personer som på olika sätt förlorat sin sjukpenninggrundande inkomst, SGI, och därmed inte kan komma tillbaka till försäkringen. Andra som får korta beslut om sjukskrivning och som däremellan kommer till oss. Det är först under det här året som jag sett att det har börjat komma alternativa former av ersättningar, från socialförsäkringarna, till en del av våra klienter. Men på den lägsta nivån är ersättningen ändå så låg att de ofta hamnar under existensminimum, och därmed kommer de tillbaka till oss i vilket fall som helst, säger han.

– Det är inga undantagsfall längre, det är hela grupper som tidigare fanns inom det nationella systemen som ansvaret för flyttats över till kommunerna.

Även inom hans enhet har anvisning till åtgärder blivit standard.

– Detta med särskilda skäl används ganska... löst. Om någon inte har arbetat på flera år kan det anses vara särskilda skäl, och så vidare. Det är coachning och praktik det handlar om. Man resonerar som så att det kan vara kompetenshöjande att ha en sysselsättning och komma upp på morgonen. Det har blivit etablerat att tolka begreppen väldigt fritt.

Regelverket används också i allt högre grad för, eller mot, de sjuka, uppfattar han.

– Något som kommit senaste tiden är att vi också kräver in läkarintyg, att vi börjat granska dem hårdare och kan avslå om intygen inte är tillräckliga.

Enligt tidningen Feministiskt Perspektiv har socialkontor i Stockholm numera också börjat anlita egna försäkringsmedicinska experter, efter mönster från Försäkringskassan. De vars läkarintyg underkänns måste gå till Jobbtorg.

– Den ena sidan är att vi kan använda det för att ge avslag. Den andra är att vi också kan använda dem gentemot Försäkringskassan, för att sätta lite press för att den här personen ska få sjukpenning eller förtidspension istället, menar Niklas.

Arbetsträning är den absolut vanligaste åtgärd som de utförsäkrade sjuka anvisas till, berättar han.

– I realiteten handlar det också om praktikplatser, att de ska ut och jobba någonstans. Jag har jag sett fall där personerna sedan gått vidare till arbete, fast det är tufft som arbetsmarknaden ser ut i dag. Men någon direkt statistik på om det hjälper eller inte känner jag inte till.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tillbaka till fattigvården

Det svenska välfärdssystemet håller på att förändras i grunden. Veckans tema granskar hur socialbidraget ­bivit en alternativ arbetslöshetsförsäkring – utan utvärdering kring vem som drabbas.

Fria Tidningen

Dunkla motiv bakom häxjakten mot Rousseff

Analys

Processen mot Brasiliens president Dilma Rousseff handlar inte om hon brutit mot lagen eller inte – det är bara en bricka i den USA-stödda högerelitens försöka att sänka arbetarpartiet PT, skriver Jon Weman i en analys.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu